Közleményeink

A tévé előtt szurkolta végig az olimpiát az ország

A tévé előtt szurkolta végig az olimpiát az ország


Óriási érdeklődés követte Magyarországon az olimpiai közvetítéseket: az M4 Sport 16 napra elfoglalta a képernyőket. Az olimpia 16 napjából 13 napon volt piacvezető a csatorna,  és összesen 11 sportesemény nézettsége haladta meg a 600 ezer főt és további 31 esemény nézettsége volt 500-600 ezer között. A csatornán az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő (ATS) az Olimpia 16 versenynapja alatt 114 percre növekedett.

A legnézettebb sportesemények természetesen a magyar éremesélyesek versenyszámai voltak. Az úszás előfutamok, kajak-kenu előfutamok magyar idő szerint kora délután zajlottak, a döntők egy része azonban éjszaka és a hajnali órákban kezdődött. Az előfutamok ezért sokszor nézettebbek voltak maguknál a döntőknél. Az idei olimpia eseményeit az M4 Sport és az M5 is közvetítette, a közvetítések és az ismétlések összesen 707 órányi (több mint 29 napnyi) műsoridőt tettek ki a két csatornán (az M4 Sporton már augusztus 3. és augusztus 5. között sugároztunk olimpiai labdarúgó csoportmérkőzéseket, ezeket is beszámítottuk a fenti adásidőbe).
A legnézettebb, a férfi 4x100m gyorsúszás váltó előfutama volt 684 ezer fővel. A női kajak négyes 500m döntő 674 ezer fővel, a női 4x200m gyorsúszás váltó előfutama 646 ezer fővel, a női párbajtőr egyéni elődöntő 644 ezer fővel és a női 200m hát elődöntő 643 ezer fővel jutott 600 ezer néző fölé. Ez volt az öt legnézettebb sportesemény az M4 Sport csatornán az olimpia alatt. Az új M5 csatornán az olimpiai események közül kiemelkedett a férfi 100 m pillangóúszás előfutama 248 ezer fővel, további 16 volt 100-200 ezer között.

A megnyitóünnepséget, mely az időeltolódás miatt augusztus 6-ára csúszott, éjjel egy órától élőben 99 ezren nézték, majd másnap reggel 9 órától az ismétlést 258 ezren követték az M4 Sport csatornán és egy órával később 43 ezren az M5 csatornán.

Az idei olimpián a döntők egy része is az éjszakai órákra került, így ezek nézettsége nem hasonlítható az előző Londonban rendezett olimpiához, amikor a nagy érdeklődésre számot tartó események, döntők nagyrészt főműsoridőre estek. Az olimpia alatt jelentősen növekedtek az M4 Sport nézettségi eredményei. A csatornán az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő (ATS) az olimpia 16 napja alatt 114 percre növekedett, ez 171 százalékos bővülést jelent. A nagy érdeklődésnek és a magas nézőszámoknak köszönhetően az olimpia alatti teljes időszakra vonatkozóan az M4 Sport közönségaránya 11,9%-ra nőtt teljes napra, főműsoridőben pedig 10,3%-os részesedést ért el az adó (4+).

Az M5 mindkét napszakot tekintve (teljes nap és főműsoridő) 1,9%-os közönségrészesedést ért el. Ezen a csatornán az olimpiai események közül kiemelkedett a férfi 100 m pillangóúszás előfutama 248 ezer fővel, további 16 volt 100-200 ezer között.

Az olimpia magyar vonatkozású eseményei, mint például az úszás előfutamok, kajak-kenu előfutamok magyar idő szerint kora délután zajlottak, míg a döntők egy része éjszaka és a hajnali órákban. Ezért érdemes a napszakokat külön is megvizsgálni. Így nézve azt látjuk, hogy az RTL Klub tudta az M4-et megelőzni főműsoridőben, a többi sávban az M4 Sport volt az első.
Az Olimpia alatt a kereskedelmi szempontból kiemelt 18-49 éves korcsoportban is jelentősen átrendeződtek az erőviszonyok, mivel a kereskedelmi adók közönségének jelentős része az M4 Sport adóra vándorolt. Az M4 Sport közönségaránya az olimpia idején a 18-49 évesek körében a korábbi érték többszörösére, 12,8%-ra nőtt. A fiatal felnőtt férfiak körében még ennél is jelentősebb volt az M4 Sport előnye, teljes napra 14,4%-os részesedést ért el az adó.

A közmédia augusztus 22. és szeptember 7. között a teljes olimpiát megismétli az M5-ön, immár időeltolódás nélkül: újranézhetővé válik minden döntő összecsapás.