Közleményeink

Műsorváltozás

Műsorváltozás

A kétszeres Kossuth-díjas költő, író búcsúztatójára szeptember 21-én 15 órakor kerül sor az Óbudai Temető 16-os parcellájában, amelyet Duna Televízió élőben közvetít.  

Az alkotótól a református egyház szertartása szerint vesznek végső búcsút. Csoóri Sándor pályatársai és barátai közül megszólal a búcsúztatáson mások mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tornai József költő, Illyés Mária művészettörténész és Kósa Ferenc filmrendező.

“Csoóri Sándor azt a magyar embert személyesítette meg, amilyenek mi is szerettünk volna lenni: a holnaplátót. Halálával a magyar szellemi élet Illyés Gyulával kezdődött huszadik századi sorának utolsó képviselője távozott” – ezekkel a szavakkal emlékezett meg Duray Miklós felvidéki közíró és politikus a nyolcvanhét éves korában elhunyt író barátjáról.

Csoóri Sándor valóban a huszadik század második felének meghatározó magyar irodalmára volt, akit egész pályája során a magyarság sors kérdései foglakoztattak. De nem csak írásaival tett népe boldogulásáért. A szellemi és politikai ellenzék egyik vezetőjeként részt vett a rendszerváltozás folyamatában.

A Magyarok Világszövetségének elnökeként a diaszpóra, és a trianoni határokon kívül rekedt magyarságért ügyéért küzdött. Ezt a célt szolgálta a Duna Televízió megalapítása is, amelynek fő kezdeményezője volt.