Közleményeink

Június negyedike idén Pünkösd vasárnapjaként és a Nemzeti Összetartozás Napjaként is emlékezetes lesz a közmédia csatornáin

Június negyedike idén Pünkösd vasárnapjaként és a Nemzeti Összetartozás Napjaként is emlékezetes lesz a közmédia csatornáin

 

A Duna World dedikált dokumentumfilmekkel, az M1 körkapcsolásokkal, a Duna csatorna a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttesről szóló filmmel emlékezik.

 

Az emléknap megemlékezik a nemzeti tragédiáról, de arra is lehetőséget nyújt, hogy tanúságot tegyen a magyarság összetartozása mellett, és bemutassa a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egységét. Az Országgyűlés 2010. évi XLV. törvénye rendelkezik a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, és a magyarok önazonosságának meghatározó eleme.”

 

A Duna World csatornán 16.25-től láthatják nézőink a TRIANON – Egy angol diplomata szemével című magyar dokumentumfilm állít emléket Sir Bryan Cartledge áldozatos munkájáért. 21.35-től a csatorna a Fohász a déli végeken – Portréfilm Bogdán József papköltőről című dokumentumfilmet sugározza, amit 22.05-től a Vérző Magyarország c. dokumentumfilm követ a Duna World műsorán.

 

A Duna Televízió a  Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes színfalai mögé invitál 14.25-től a Negyedévszázad negyedéve című filmmel. Az együttes produkcióit huszonöt éve láthatja a közönség, ám a tánckar tevékenysége jóval több, szerteágazóbb annál, mint ami reflektorfénybe kerül. A film a színfalak mögötti életbe is betekintést nyújt. A néző megismerheti az ünnepi, huszonötödik évad munkás hétköznapjain, a próbák és a turnék alatt is a tánckar munkáját, átérezheti, mit jelent a hivatásos táncos élete. A gyergyószentmiklósi Rubin Stúdió alkotása elnyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának különdíját a XVI. Lakitelki Filmszemlén.

 

Tekintsen vissza múltunkra a közmédiával  és kövesse az egész napos megemlékezéseket az M1 csatornán a Kárpát-medence teljes területéről.