Közleményeink

Isten éltessen, Magyarország! – ünnepelje az államalapítást a magyar közmédiával!

Isten éltessen, Magyarország! – ünnepelje az államalapítást a magyar közmédiával!

 

Augusztus 20., Magyarország születésnapja alkalmából színes, felemelő és tartalmas programokkal jelentkezik a közmédia szinte összes csatornája most vasárnap, a Kárpát-medence teljes területéről. Reggel 8 órától élőben kapcsoljuk a Debreceni Virágkarnevált a Duna Worldön, 8.30-tól élőben követhetjük a zászlófelvonást és a tisztavatást a Dunán, továbbá az államfő, Áder János, valamint a honvédelmi miniszter, Simicskó István beszédét is közvetíti a csatorna. Ugyancsak a Dunán látható déltől a legmagasabb állami kitüntetés, a Szent István Rend Díj ünnepélyes átadása a díjazottaknak. Az ünnepi misét a Szent István Bazilikából 16.55-től majd a Szent Jobb Körmenetet élőben, szintén a nemzeti főadón, a Dunán lesz látható. Végül nyolc órai kezdettel: koncertközvetítés a Budavári Palotából. Az augusztus 20-i ünnepi műsorunkat a hagyományos tűzijáték közvetítéssel zárjuk, mely 21 órától lesz látható élőben a Dunán. Még az M4 Sport is egy különleges élő közvetítéssel tiszteleg az Államalapítás előtt: történetében először élőben közvetíti a Dunaszerdahely – Zsolna összecsapást, este 18.30-tól.
A szombati napon még továbbkalandozhatunk a Távol-Kelet – Berlintől Tokióig című német úti film-sorozattal. A szombati adásban 12.45-től Dél-Koreától Tokióig követhetjük a maroknyi stáb kalandjait a Dunán. A nemzetközi túra után, a Kárpát-medence déli vonulataihoz invitál mindenkit a Hazajáró c. magyar magazinműsor: 13.40-től a Kudzsiri-havasokkal folytatódik a történeti túrasorozat. 16.25-től újra a képernyőn a Tóth János 24. részének ismétlése ha lemaradt volna csütörtökön, most újranézheti a tévéképernyőn. Délután öttől a Gasztroangyal bozsoki ízekkel varázsolja el a nézőket.

A Duna World szombaton Dala István rendezésével állít emléket Zelnik Józsefnek: az író, etnográfus, folklórkutató a Fiatalok Népművészeti Stúdiója létrehozójaként a hetvenes évek elejétől a népművészet kutatásának és a táncházmozgalom születésének egyik élharcosa volt. 13.20-tól A Földön is bál van – Portréfilm Zelnik Józsefről a Duna World műsorán. 14.20-tól Magyarország, segítettél címmel a Páneurópai Piknik történelmi jelentőségű eseménysorozatát vallomásokon, visszaemlékezéseken keresztül bemutató  dokumentumfilmet láthatnak nézőink. Este 19.40-től a Duna World újra műsorára tűzi az Övék a mennyek országa c. dokumentumfilmet. A kicsik számára egyetlen hétvége sem kezdődhet másképp, mint mesével az M2 csatornán. Reggel hattól Mesék Mátyás királyról címmel kezdetét veszi a mesemaraton az M2 televízió-csatornán, ami egészen este negyed kilencig reklám és erőszakmentesen, az ország egész területén sugározza gyermekbarát műsorát.

Vasárnap, az Államalapítás és az új kenyér ünnepén a teljes Kárpát-medence nemzeti színekbe borul. A Duna élőben közvetíti 16.55-től a Szent Jobb körmenetet, este nyolctól pedig a Budavári Palotakoncertet láthatják a képernyőkön országszerte. A Duna World, már reggel nyolctól, a Debreceni Virágkarnevál fő eseményével, a felvonulással kezdi az ünnepi műsorok sugárzását. Háromnegyed kettőtől a Magyar szentek és boldogok – Szent László király című ismeretterjesztő filmet láthatják nézőink a Duna World műsorán, majd ezt követi 15.20-tól az Ünnepélyes zászlófelvonás és tisztavatás, majd 16.20-tól a Légi és vízi parádé az Országház előtt, illetve 17.15-től a Szent István Rend Díj-átadása a Sándor Palotában c. műsort követhetik felvételről a csatornán. Este 21.40-től Arany János – Szent László-legenda c. magyar filmet láthatják szintén a Duna World műsorán.

Az M2 Petőfi TV ünnepi műsorában kiemelt szerepet kap 21.05-től az István, a király – Királydombon c. 2015-ös ikonikus felvétele. 22.50-től az István király intelmei Imre herceghez című magyar ismeretterjesztő filmet adja a csatorna.
Az M4 Sport is különleges élő közvetítéssel tiszteleg az Államalapítás előtt: történetében először élőben közvetíti a Dunaszerdahely – Zsolna összecsapást, este 18.30-tól.

Az M5 a Julianus barát című magyar-olasz történelmi film 1-2. részével ünnepel, majd 21.40-től a Megtört csontjaim is örvendeznek / A Szent Koronát hozó Asztrik érsek tisztelete c. magyar dokumentumfilmmel készül a kulturális csatorna.

 

Isten éltessen, Magyarország!