Közleményeink

Filmzenei és operaműsorokkal, tehetségkutatóval és Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegve készül a Bartók Rádió az őszi műsorrendre

Filmzenei és operaműsorokkal, tehetségkutatóval és Kodály Zoltán emléke előtt tisztelegve készül a Bartók Rádió az őszi műsorrendre

 

Magyarország klasszikus zenei rádiója a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltánra emlékezik. Az európai hírű, a magyar zenei életet alapjaiban meghatározó Kodály Zoltán – a komolyzenei közszolgálati adó névadójának társa – sokrétű, szerteágazó és fáradhatatlan munkásságának köszönhető, hogy Magyarország ma is ismeri tájegységének népzenei hagyományait és örökségét. Kodály Zoltán életét, zenepedagógiai tevékenységét és grandiózus zeneszerzői életművét szeptember 4-től hétfő esténként Évfordulók című műsorában 11 részben mutatja be a Bartók rádió.

Kodály emlékének őrzése mellett a Bartók rádió két új műsorral is jelentkezik szeptember 4-től: a Cine-java című műsor a filmtörténet zenei magazinja lesz az adón, a Prológ operamagazin pedig a keddi operaközvetítések előtt vezeti be hallgatóit a műsorra tűzött dalművek és zenedrámák izgalmas világába. A Bartók rádió ezen az őszön Mikrofonpróba elnevezéssel tehetségkutatót is indít olyanok számára, akik a rádiós mikrofon előtt ülve érzik magukat igazán elemükben.

A XX. századi magyar zeneművészet meghatározó alakja előtt tisztelegve tematikus sorozattal jelentkezik szeptember 4-től a Bartók rádió Évfordulók című műsorában. A Kodály életét feldolgozó és azt megismertető magazin egy-egy témában járja körül a zeneszerző, zenegyűjtő, színpadi zeneíró és népzenekutató színes életpályáját. A műsorban a Bartók rádió körbejárja Kodály és a népzene, Kodály és Bartók, Kodály és a pedagógia kapcsolatát, és mindazt a műfaji repertoárt, melyben Kodály otthonosan mozgott és alkotott. Így szó lesz többek között Kodályról, mint zeneszerzőről, Kodály egyházzenéjéről, az oratóriumairól, a zenekari műveiről, az operaszínpadi műveiről. A műsor a zeneszerző életművének legfontosabb területeit és kérdéseit járja körül szakértők és szemtanúk segítségével, valamint Kodály nyilatkozatainak felidézésével. A műsor elején a Rádió archívumának kincseiből válogatva maga Kodály Zoltán szólal meg, ehhez a részlethez kapcsolódva a műsorvezetők az adott téma szakértőivel beszélgetnek majd. A meghívottak között van zenetörténész, zeneszerző, szociológus és előadóművész is, különböző generációk képviselői. Szőnyi Erzsébet zeneszerző és Bónis Ferenc zenetörténész Kodály tanítványaként saját emlékeiket is felelevenítik, míg a fiatalabb generáció képviselői, Pad Zoltán, a debreceni Kodály Kórus majd a Magyar Rádió Énekkarának vezetője vagy Dalos Anna Kodály-kutató távolabbról tekintenek Kodályra. A beszélgetéseket rövid (2-4) perces zenék tagolják.

A Kodály Zoltánra emlékező sorozat Évfordulók címmel szeptember 4-től hétfőnként, 19.00 órától lesz hallható a Bartók rádióban a szerkesztő műsorvezetők, Becze Szilvia és Katona Márta tolmácsolásában. Az előzetes tervek alapján a hangzóanyagok podcastként is elérhetőek lesznek a közmédia oldalain.

 

Kodály 135 – műsorsorozat 11 részben, Évfordulók címmel – a tervezett adásnapok

szept. 4.  Kodály 135 X/1. rész  – Kodály és a népzene

szept.11. Kodály 135 X/2. rész – Kodály és Bartók

szept. 18. Kodály 135 X/3. rész – Kodály és a pedagógia

okt. 9. Kodály 135 X/4. rész – Kodály, a zeneszerző

okt. 16. Kodály 135 X/5. rész – Kodály egyházzenéje

okt. 23. Kodály 135 X/6. rész  – Kodály az operaszínpadon

nov. 20. Kodály 135 X/7. rész – Kodály oratóriumai

nov. 27.Kodály 135 X/8. rész – Kodály zenekari művei

dec. 4. Kodály 135 X/9. rész – Kodály kamarazenéje

dec. 11. Kodály 135  X/10. rész – Kodály, az ember

dec. 25. Válogatás Kodály karácsonyi műveiből

 

Mikrofonpróba egy-két-háműsorvezetői tehetségkutató a Bartók Rádióban

Kodály Zoltán életműve mellett a Bartók ezen az őszön műsorvezetői tehetségkutatót is indít Mikrofonpróba címmel: a cél megtalálni azt a tíz aspiránst, aki kedvet érez ahhoz, hogy egy értékeket közvetítő rádiónál legyen műsorvezető.  Ehhez csupán annyi szükséges, hogy rajongjon a komolyzenéért, valamint hogy legyen megbízható és alapos. Feltétel, hogy a pályázók 23 és 40 év közöttiek legyenek, és elküldjék jelentkezésüket egy fényképes életrajz, és egy maximum 3 perc időtartamú bemutatkozó hanganyag kíséretében a mikrofonproba@mtva.hu címre. A jelentkezési határidő: szeptember 22., éjfél.
A 10 legjobb pályázó ősszel a Bartók Rádió élő műsorfolyamában mérheti össze tudását több fordulóban, közülük szakmai zsűri választja ki a döntőbe jutókat. A döntőben majd a rádióhallgatók szavaznak arról, hogy ki lesz a győztes. A nyertes műsorvezető fél évig a Bartók Rádió csapatában és műsoraiban tökéletesítheti tudását.

Rendkívül fontosak a Bartók Rádió hagyományai, és az a hatalmas tapasztalat és tudás, amellyel a kollégáink rendelkeznek, de számunkra az is elengedhetetlen, hogy folyamatosan meg tudjunk újulni. Keressük a friss hangokat, a fiatalokat, az új műsorvezetőket. Jó lehetőség erre egy műsorvezetői tehetségkutató, a Mikrofonpróba, ezért hirdettük meg ezt a rádiós »játékot«. Reméljük, sokan lesznek a komolyzene rajongói közül olyanok, akik a rádiózást is szeretik, és van bátorságuk megmérettetni magukat a Bartók Rádió mikrofonja előtt. Azt érzékeljük, hogy a klasszikus zenének egyre nagyobb tábora van szerte a világon, sorra nyílnak meg a hangversenytermek, rendkívül gazdag a koncertkínálat Magyarországon is, nő a zenei műhelyek száma. A hallgatói igények is növekednek, lépést kell tartanunk a közönséggel, és nyitottnak kell lennünk mindenre, ami érték” – nyilatkozta a Bartók Rádió csatornaigazgatója, Devich Márton a kezdeményezésről.

Ottmár Dávid és Veisz Gábor tolmácsolásában filmzenei magazin várja a hallgatókat. Szeptember 4-től a Cine-java című műsor a filmtörténet legnagyobb klasszikusainak filmzenéjét tárja hallgatói elé, így a szerkesztő-műsorvezető páros hétről-hétre körbejárja a XX.-XXI. századi mozgókép legnagyobb hatású zeneműveit. Időről-időre klasszikus filmzeneszerzők is bemutatásra kerülnek, megismerhetik munkásságukat, alkotásaikat. A műsorvezetők foglalkoznak a magyar filmtörténettel és a magyar filmművészet aktuális eseményeivel is. A 30 perces műsort minden szombaton a déli híradást követően 12 óra 5 perctől hallgathatják, ismétlés minden szerdán 9.30-kor.

László Ferenc operamagazinnal jelentkezik a magyar közszolgálati adón. Prológ címmel indított műsora az opera műfaja előtt tisztelegve vezeti be hallgatóit a dalművek, daljátékok és zenedrámák rejtélyes, de vonzó világába. Cselekmény és történelmi háttér, irodalmi és zenei párhuzamok, anekdoták és hasznos információk – az opera elkötelezett rajongói és a műfajjal még éppen csak barátkozó érdeklődők számára. A műsor kedd esténként, az operaközvetítéseket megelőzően, azokhoz kapcsolódva és azokat felvezetve kerül adásba: 19 órakor, heti 30 percben.