Koltai Lajos, Makk Károly tanítványa lesz az M5 csütörtöki kulturális híradójának vendége

Koltai Lajos, Makk Károly tanítványa lesz az M5 csütörtöki kulturális híradójának vendége

 

Életének 92. évében szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze – a közmédia rendkívüli műsorváltozással emlékezett a legnagyobb hatású XX. századi magyar filmművészről.

2017. augusztus 30-án elhunyt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész, a XX. századi magyar filmművészet egyik legnagyobb hatású és páratlanul termékeny alakja.

Az 1945 utáni rendezőnemzedék legegyénibb hangú, különös látványérzékenységű tagja a magyar és az egyetemes filmművészet meghatározó egyénisége volt. A cannes-i filmfesztiválra hat filmjét – Liliomfi, Szerelem, Macskajáték, Egy erkölcsös éjszaka, Egymásra nézve, Az utolsó kézirat – meghívták az Arany Pálmáért folyó versenybe. A Szerelem megkapta a zsűri díját, a katolikus sajtó díját, Darvas Lili és Törőcsik Mari alakítását külön kiemelte a zsűri. Filmjei megjárták a londoni, a New York-i, a San Sebastián-i, a madridi fesztiválokat és számos díjat nyertek.

Számtalan fesztivál- és közönségsiker film alkotójának tanítványa, Koltai Lajos operatőr és rendező az M5 televízió csütörtöki kulturális híradójában mesél a magyar mozgókép mesteréről.

A műsor 19 órakor kezdődik az M5 közszolgálati csatornán.