Ünnepi műsorokkal készül a közmédia A szabadság napjára

Ünnepi műsorokkal készül a közmédia A szabadság napjára

Október 23-án hétfőn a szabadságunk hőseire emlékezünk országszerte. A Duna csatornán a közmédia nézői élőben követhetik az 7.58-tól az Ünnepélyes zászlófelvonást, majd 15 órától a Duna és az M1 is élőben közvetíti Orbán Viktor ünnepi beszédét.

 

8.35-től A remény hullámhosszán…” címmel magyar dokumentumfilmet sugároz a csatorna. 1956. október 23-án fegyvertelen tüntetők érkeztek a Magyar Rádió épülete elé, a céljuk az volt, hogy követeléseiket közzétegyék. A párt és a rádiós vezetők ezt megtagadták tőlük, ezért hamarosan tűzharc bontakozott ki az épületet védő ÁVH-sok és a felkelők között. A dokumentumfilm az 1956. október 23-i Rádió előtti tüntetést, majd a halálos áldozatot követelő sortűz történetét dolgozza föl. 9.35-től különleges dokumentumfilmmel készül a csatorna: az ‘56-os forradalom leverése után sok ezer magányos kamasz sodródott nyugatra, köztük vagy ötszáz fiú, akiknek többsége már itthon is harcolt, majd pár év múlva beállt a Francia Idegenlégióba. Az ő történetüket dolgozza fel a Patria Nostra – ’56-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban című dokumentumfilm.

 

11.15-től Nemzetidegenek címmel a félig magyar – félig sváb családból származó Herhoff György életét és halálát bemutató dokumentum filmet láthatják nézőink. Herhoff György családja ugyan elkerüli a kitelepítést, mivel a háború alatt egy zsidó nőt bújtattak, de a családi szikvízüzemet államosították. Néhány társával Békásmegyeren szervezkedni kezd a rendszer ellen, egyikük azonban besúgó és elárulja társait. A letartóztatást halálos ítélet követi, melyet később 13 évre változtatnak. ’56-ban Nagy Imre felülvizsgáltatja az ügyet és amnesztiával szabadul.

 

Délután három órától újra élő képet láthatnak a Duna csatorna nézői, élőben kapcsoljuk a Díszünnepséget az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójáról. Az ünnepi megemlékezés után A Nap utcai fiúk c viszontagságos szerelmi történetet láthatják a csatornán 16.20-tól, ami 1956. október 23-án kezdődik és 1956. november 4-én ér véget.  Este nyolc órától Fazekas Péter rendezését, az Árulók című magyar filmet láthatják Sztarenki Dóra és Hegedűs D. Géza főszereplésével. A Duna csatorna A szabadság napját az amerikai származású rendező, James Chressantis filmjével zárja. A László és Zsolt című alkotás egy életre szóló barátságot, a két világhírű magyar operatőr, Kovács László és Zsigmond Vilmos életútját mutatja be. A két fiatal operatőr, akik részt vettek az 1956-os forradalom budapesti eseményeinek a megörökítésében, a filmekkel együtt elhagyja az országot.

 

A kora esti órákban A szabadság napjához kapcsolódó tematikus kisfilmeket láthatnak a közmédia nézői a Duna és a Duna World csatornán. 18.29-től a Szabadságunk harcosai című kisfilmet adja a Duna, és amennyiben lemaradna róla, a Duna World 21.30-kor újra a műsorra tűzi. A Dicsőség a hősöknek című dokumentumfilmet 19.14-kor a Dunán, a Duna Worldön pedig 23.04-kor láthatják nézőink.

 

A szabadság napja alkalmából az M2 Petőfi TV 21.35-kor műsorra tűzi az 56 csepp vér című magyar filmmusicalt, a főszerepben: Kaszás Attila, Alföldi Róbert, Palcsó Tamás, Keresztes Ildikó és Veres Mónika. A nagy sikerű filmmusical után este tizenegykor dokumentumfilmet láthatnak az M2 Petőfi TV nézői az Egy döntő pillanat címmel. A dokumentumfilm egy labdarúgáshoz kapcsolódó sporttörténeti eseményt dolgoz fel közvetlenül 1956 előtt. Július 4-én lesz hatvan éve, hogy Bernben a Labdarúgó Világbajnokság döntő mérkőzését a magyar és a nyugat-német válogatottak vívták.  A filmben megszólalnak szemtanúk, az aranycsapat tagjai, a film alkotói bemutatnak eddig alig ismert archív filmrészleteket, fotókat, titkos dokumentumokat, különleges archív hangfelvételeket, rekonstruálják a tüntetések útvonalát és helyszíneit.