Széles társadalmi összefogás a közmédia Jónak lenne jó kampánya mellett

Rekordösszeg, mintegy 220 millió forint gyűlt össze a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó javára, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 30 éve végző Peter Cerny Alapítvány – mondta el Siklósi Beatrix projektvezető, az M5 kulturális csatorna igazgatója hétfő reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorának közös interjújában.

Az adományvonal még él és fontos az összegyűlt adomány nagysága, mivel a Peter Cerny Alapítvány minden szempontból megújulás elé néz – jegyezte meg.

Hozzátette: vasárnap estig csak telefonhívások által 60 millió forint gyűlt össze, egy hívás 500 forintot támogatást jelent – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy köszöni az árverésre bocsájtott tárgyak licitálóinak a támogatást és a közmédia munkatársainak a munkáját.

Siklósi Beatrix felidézte, hogy vasárnap a közmédia műsorvezetői telefonon is fogadták a felajánlásokat, a beszélgetések során kiderült, hogy az adakozók közül sokan maguk is koraszülöttek voltak vagy a gyerekeik azok, így közvetlenül is érintve érezték magukat a témában.

A kampány vasárnap egész napos műsorfolyammal zárult a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatornán.

„Habár a pénz nagyon sokat jelent, mert az segíthet közvetlenül az életmentésben, de ami még ennél is többet ér, az a lélekmelengető összefogás, amely képes egy nemzetet megmozgatni országhatárokon innen és túl, ha jön a hívás: segíteni kell. Böjte Csaba testvér gondolata jutott eszembe, aki így fogalmazott akkor, amikor a Jónak lenni jó „mozgalmat” velük indítottuk el 8 évvel ezelőtt: »Aki nem hisz abban mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé«” – tette hozzá Siklósi Beatrix.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója vasárnap este elmondta: a közszolgálati médiának fontos vállalása, lehetősége és kötelessége is, hogy advent időszakában felhívja a figyelmet a szeretetre, a segítségre és azokra a szervezetekre, amelyek erre érdemesek. Kiemelte: ez egy olyan misszió, amelyet nemcsak elkezdtek és folytattak, hanem a jövőben is az akció mellé állnak. Hozzátette: a Jónak lenni jó nemcsak erről az egy napról szól, hanem a közmédia munkatársainak sok hétnyi munkája van benne, amelyért köszönet illeti őket.

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője elmondta: „ezúton köszönjük mindenkinek azt a sok szeretetet, amit közvetlenül és közvetve kaptunk! A volt koraszülöttek és szüleik kiállását a kamerák elé, a több mint 120 ezer telefonhívást, a mesés nagyságrendbe illő pénzbeli és tárgyi felajánlást, amely mögött mind-mind tisztaszívű, a koraszülöttekért aggódó emberek álltak. Köszönjük a volt betegeink és dolgozóink számára a Vidám Színpadon és a Fővárosi Nagycirkuszban számukra biztosított kikapcsolódást, de legfőképpen a közmédia dolgozóinak példamutató áldozatvállalását, amellyel lehetővé tették, hogy a koraszülöttmentés – gyógyítás ügyét egy ország nyilvánossága megismerhesse. Összefogást indukáló tevékenységük a jövőre nézve további életek megmentésének lehetőségét ágyazta meg az adományokból lehetővé váló programok kiteljesítésével.”

A vasárnapi műsor vendége volt Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki egy napot töltött el a Peter Cerny Alapítvány munkatársaival, hogy megismerje a szervezet tevékenységét. Herczegh Anita véleménye szerint elhivatottság, szakértelem, tapasztalat és rutin jellemzi az alapítvány munkatársainak a munkáját. Kiemelte: azok az orvosok vagy nővérek, segítők, akik az alapítványban dolgoznak, hihetetlen felelősségteljesen, odaadással, küldetéstudattal végzik a munkájukat. Mint mondta, biztonságérzetet ad számára, hogy milyen jó kezekben vannak azok a babák, akik a Peter Cerny Alapítvány gondozásába kerülnek.

Az M5 csatorna, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös, hagyományteremtő céllal megvalósuló újévi koncertjének bevételét a Jónak lenni jó jótékonysági kampány kedvezményezettjének, a Peter Cerny Alapítványnak ajánlja fel. Az Újévi nyitány címmel meghirdetett koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti, a műsor az M5 csatornán csúsztatott élő közvetítésben látható majd. Az újévi koncert karmestere Vásáry Tamás, az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz.

Az összegyűlt pénzből egyebek mellett egy vagy két mentőautót fognak lecserélni, biztosan beszereznek egy magasfrekvenciás lélegeztetőgépet és lehetőségük nyílik arra is, hogy a kampányban felajánlott négy inkubátor mellé további újakat vásároljanak.

Elhangzott, hogy az ügyért folytatott gyűjtés nem ér véget, a felajánlásokat továbbra is várják: a 13600-as számon a 04-es mellék megadásával vagy a 13600-as számra a 04-es kóddal küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni a koraszülöttek mentését és szállítását 1989 óta végző Peter Cerny Alapítványt.

A közmédia csatornái egy hónapon keresztül folyamatosan foglalkoztak a koraszülött mentés támogatásával. Az M1, az M2 gyerekcsatorna, az M2 Petőfi TV, az M4 Sportcsatorna, az M5 csatorna, a Petőfi Rádió, a Kossuth Rádió, a Bartók Rádió és a Dankó Rádió műsoraiban naponta, folyamatosan számoltak be a jótékonysági kezdeményezésről. A közmédia online portfóliója is kiemelten foglalkozott az ügy társadalmi jelentőségével: a Médiaklikk, a Hirado.hu és közösségi oldalaink is folyamatosan hírt adtak.

A közel 13 órás élő adásfolyamban 19 képernyős – műsorvezető, riporter, telefonos kolléga – vett részt. Munkatársaink összesen több, mint 1200 hívást fogadtak. A kampány alatt összesen 124 ezer telefonhívás vagy sms érkezett az adományvonalra. 88 tárgyat lehetett fix áron vagy licitálás útján megvásárolni, az ebből befolyt összeg szintén Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért számlájára érkezik.