catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 

Pósa Lajos Széchenyi-díjas matematikus a Sajtó- és fotóarchívum 2012. 49. hét érdekes emberei sorozatban

archivum hirlevel_fejlec_600

posa

 

Pósa Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének munkatársa.

Budapest, 2011. március 14.

MTI Fotó: Kovács Attila

Pósa Lajos Széchenyi-díjas matematikus, a matematikaoktatás, a matematikai tehetséggondozás és pedagógusképzés új módszerének kidolgozója 65 éves, 1947. december 9-én született.

Általános iskolás volt, amikor bemutatták Erdős Pálnak, későbbi egyetemi tanárának. A világhírű matematikus egy közös ebéd alkalmával matematikai kérdésekkel bombázta a fiút. Pósa gyorsabban végzett a problémákkal, mint a levessel, ami mély benyomást gyakorolt Erdősre, aki bevonta egyik kutatatásába, így tizenhárom évesen már Erdőssel közös cikke jelent meg.
A Fazekas Mihály Gimnáziumban az ország első matematika tagozatos osztályába járt, kétszer volt tagja a magyar diákolimpiai csapatnak, 1965-ben második helyezést ért el Berlinben, majd 1966-ban első lett Bulgáriában.
1966-tól az ELTE matematikus szakára járt. 1971-ben az ELTE-n matematikus diplomát kapott, majd az ELTE analízis tanszékén tanított. 1983-ban egyetemi doktori címet szerzett a véletlen gráfok Hamilton-köreiről írott disszertációjával.
1984-től az ELTE számítógép-tudományi tanszékén dolgozott. 2002-től az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatója.
A matematika tanítását már a gimnáziumban elkezdte osztálytársaival, majd elsőéves egyetemistaként szakkört tartott volt iskolájában. Életművének része a gimnáziumi matematikatanítás megújítása, a hetvenes években kezdett foglalkozni a komplex matematikatanítással. Tagja lett egy csoportnak, amely az iskolai matematikatanítás megreformálásán munkálkodott, azon belül ő a gimnáziumi oktatással foglalkozott. Tanított a Radnóti Miklós Gimnáziumban vendégtanárként (1976-1980), majd az Eötvös József Gimnáziumban két kísérleti osztályt is vezetett (1982-1991). Munkatársaival a gimnáziumi négy évre szóló tankönyvsorozatot írt, amelyet azóta már hivatalos tankönyvvé nyilvánítottak. Módszerének egyik alapelve, hogy a matematika örömöt és sikert adjon a gyerekeknek.

posa2

 

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál (k) Pósa Lajosnak, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete munkatársának, aki a Parlament kupolacsarnokában átveszi a Széchenyi-díjat Schmitt Pál köztársasági elnöktől (j).

Budapest, 2011. március 14.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Az átlagos képességű gyerekek számára érdekes és izgalmas matematikaoktatás problémája mellett életét a tizenévesek matematikai tehetséggondozása tölti ki. Fontosnak tartja, hogy táboraiban, óráin a vidéki és városi gyerekek egyaránt részt vehessenek, a nehezebb sorsúaknak pedig segít megoldani, hogy matematikai képességeik kibontakoztatását ne gátolják anyagi okok.
1988-tól saját táborokat szervez, melyek a tanárképzésnek is fontos helyszínei, mert egyetemisták segítik, illetve kísérik figyelemmel szakmai munkáját.
Több szakmai elismerés mellett 1998-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét. 2011-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki a matematikaoktatásban, különösen a matematikai tehetséggondozás terén kidolgozott, világszerte számon tartott módszereiért és eredményeiért, a pedagógusképzésben végzett tevékenysége elismeréseként.

Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com