catalogue cover_170

 

HÍREINK

 

ÍRJON NEKÜNK

KAPCSOLAT:

 

+36/1-7595009

DVD kiadványaink

100gy

 
BÉKÉSY GYÖRGY / Georg von Békésy Nobel-díjas biofizikus, akusztikus, a hallás mechanizmusának megfejtője a Sajtó- és fotóarchívum: a 2012. 24. hét érdekes emberei sorozatban


fejlec 700
BÉKÉSY GYÖRGY / Georg von Békésy Nobel-díjas biofizikus, akusztikus, a hallás mechanizmusának megfejtője, 40 éve, 1972. június 13-án halt meg Honoluluban.

1899. június 3-án született Budapesten. Diplomata apjával Európa egyik országából a másikba költöztek, így elemi iskoláit Münchenben, a gimnázium alsó négy osztályát Konstantinápoly egyik francia nyelvű jezsuita iskolájában, az ötödiket Budapesten végezhette, az érettségit pedig Zürichben tette le. Kiváló zenei tehetséggel rendelkezett, őt azonban a természettudományok vonzották. A berni egyetemen szerzett vegyészdiplomát 1921-ben, két évvel később Budapesten fizikából doktorált. A posta távbeszélő üzemének laboratóriumában dolgozott 1946-ig. Közben 1926-27-ben a berlini Siemens és Halske cég laboratóriumában alkalmazták. 1933-ban a Pázmány Péter Tudományegyetem magántanára lett, s a Postánál végzett kutatómunkája mellett 1940-től a gyakorlati fizikai tanszék professzora volt. 1939-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjai sorába, 1946-ban rendes tagjai közé választotta, 1946-ban elfogadta a stockholmi Karolinska Intézet ösztöndíját. 1947-ben az Egyesült Államokba költözött, s a Harvard egyetem munkatársa, 1966-tól a hawaii egyetem professzora lett, de magyar állampolgárságáról sohasem mondott le. Aktívan részt vett a magyar rádióadások megindításában. 1926-tól 1940-ig mérési módszereket dolgozott ki, berendezéseket készített és készíttetett, több tucat cikket publikált a legfontosabb folyóiratokban. Az 1928-ban felavatott Magyar Rádió önálló stúdiójának akusztikai terveit Békésy készítette. 1935-ben a nagyzenekari előadásokra kiépített 6-os stúdió akusztikai kialakítását is ő tervezte Dohnányi Ernő főzeneigazgató közreműködésével. 1930-as években a hangosfilm elterjedése idején akusztikai tanácsokat adott a mozik kialakításához. Később, már Amerikában ő készítette a világ legjobb koncerttermének mondott Boston Symphony Hall akusztikai terveit. Anatómiai kutatásai során, tapasztalati úton megcáfolta a Helmholtz nevéhez fűződő halláselméletet, mely szerint a hangmagasságérzetet a belső fül szőrszálainak rezonanciája kelti. Békésy kimutatta, hogy a hangmagasságérzet kialakulásában döntő szerepe a belső fület kitöltő folyadék állóhullámainak van. A belső fül elektrokémiai vizsgálataival megalkotta a belső fül csigájának modelljét; bizonyította, hogy a hangelemzés már a csigában létrejön, s az agyban csak finomodik. Rájött, hogy a hangot nemcsak a levegőn át, hanem fejünk csontjainak közvetítésével is érzékeljük, s ez utóbbi hang a mélyebb. (Ezért halljuk saját hangunkat magnószalagról visszahallva magasabbnak, tehát idegenszerűnek.) Ugyancsak ő fedezte fel, hogy szervezetünkben gátló, védő berendezések is vannak, amelyek a bennünket érő ingerek közül némelyeket elnyomnak, így például nem halljuk a szervezetünk működésével, a vérkeringéssel, a lélegzéssel stb. járó zajokat. Az ún. Békésy-audiometriával már nagyon korán kimutatható a belső fül károsodása. Számos kitüntetése mellett 1961-ben kapta meg a legnagyobbat: az orvosi-fiziológiai Nobel-díjat "a hallással kapcsolatos tudományos munkásságáért".


 
bekesygyorgy2 bekesygyorgy
A magyar származású dr. Békésy György (Georg von Békésy), a Harvard Egyetem tanára.
1961. október 23.
A Nobel-díjas Békésy György (Georg von Békésy) kísérleti eszköze a belső fül fizikai folyamatainak vizsgálatára.
Budapest, 2005. december 15
MTI Fotó: Kollányi Péter
Ha a hét összes érdekes emberéről készült anyagunkat szeretné megismerni, írjon a tartalomertekesites@mtva.hu címre, ha a tartalomhoz kapcsolódó kérdése, megjegyzése van írjon az info.archiv@mtva.hu címre.
100gy
A Sajtó és Fotóarchívum hírleveleinek archívuma ITT található.

A heti hírlevélre ITT lehet feliratkozni.
 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com