Rádió- és Televíziótörténeti kiállítóhely

Korszerű digitális eszközökkel felszerelt tanterem a Rádió- és TV-történeti Kiállítóhelyen

Az MTVA és a Samsung Electronics Magyar Zrt. összefogásának köszönhetően mind kinézetében, mind tartalmában megújult a Rádió- és TV-történeti Kiállítóhely, ahol ezentúl egy korszerű digitális eszközökkel felszerelt tanterem várja a kiállításra ellátogató felső tagozatos és gimnazista tanulókat.

A tantermünkben rendelkezésre álló technológia révén a tanulók interaktív és élvezetes formában sajátíthatják el a tananyagot.

A közel 400 négyzetmétert felölelő Rádió- és TV-történeti Kiállítóhely minden szempontból megfelel a napjaink modern kiállításaival szemben támasztott követelményeknek. A kiállításon, ahol szinte a látogatók szeme előtt elevenedik meg a magyarországi rádiós és televíziós műsorszolgáltatás kezdete és a XX. század, a látogatók táblagépek segítségével tekinthetik meg a látnivalókat.

A Samsung 2013-ban indította a SMART School programját az Európai Unió tagállamaiban, melynek keretében általános és középiskolás diákok oktatását segíti elő a legmodernebb információs és kommunikációs technológiák igénybevételével. A tanórákhoz speciális oktatási anyagokat összeállító Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE egyetemi docense a tavalyi évben több nemzetközi elismerésben részesült, amely egyben a Samsung SMART tantermekben folyó pedagógiai modell számára is rendkívüli megtiszteltetést jelent.

A Kiállítóhely 2015. január 19-e után, a hét négy napján keddtől péntekig várja az iskolás csoportokat, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges. A bejelentkezéseket várjuk a kiallitohely@mtva.hu e-mail címen.

 

HÁZIREND

 

A tanórák időtartama 60 perc, melyen tanóránként 15 tanuló tud részt venni. Ismertetőül, engedje meg, hogy bemutassam az oktatóteremben megtartott órák tematikáját:

Bűntény a rádióban

Az 5-6. évfolyam számára készült foglalkozáson a diákok egy izgalmas krimi részesei lehetnek: nyomoznak, kutatnak, gondolkodnak, s a nyomozás végére talán az is kiderül: hová tűnt Miss Hattock. Az irodalmi szerepjáték során a résztvevők megismerhetik a történetek újraalkotásában rejlő lehetőségeket, átélhetik azt, hogy az irodalom nekik, róluk és általuk szól. Az óra nem titkolt szándéka, hogy a krimi műfaji kereteit felhasználva kedvet csináljon az olvasáshoz.

Az irodalmi nyomozást interaktív tábla, tabletek és több játékos applikáció is segíti.

Petőfi, mint brand

A brand a „márka” szó mai, divatos, angol szinonimája. Célunk, hogy bemutassuk, nemcsak egy terméknek vagy szolgáltatásnak lehet arculata, szlogenje, logója, s nem csak ezek pozícionálják magukat a piacon, de egy sztárra is jellemzőek mindezek. Márpedig Petőfi sztár volt, talán az első igazi Magyarország történetében. Olyan csillag, aki zsenialitásával és „arculatával” máig a legismertebb magyar költő, ugyanakkor a hazát legjobban átalakító forradalom kirobbantója is volt.

A 7-8. évfolyam számára készült óránkon a tabletek, az interaktív tábla és fél tucat játékos applikáció segítségével ennek bemutatására teszünk kísérletet.

 

Ez vicc vagy irodalom?

A 9-10. évfolyam számára készült foglalkozáson azt vizsgáljuk meg, hogy a 20. században mennyire fontos lett a játék, a játékosság az irodalomban. Az alkotók gyakran viccesen ábrázolják a valóságot, mert a humor és az irónia lehetővé teszi, hogy másként, más perspektívából lássuk a önmagunkat és a világot. A digitális eszközök segítségével kipróbáljuk azt, hogy a játék az újraalkotásnak kitűnő eszköze lehet. Nem kell más hozzá csak egy kis ötletesség.
Mindenki képes az alkotásra, és ezt ki is próbáljuk a foglalkozáson az interaktív tábla, a tabletek és játékos applikációk segítségével.”

 

Irodalom a határon

A 11-12. évfolyamos diákoknak készült foglalkozáson egy irodalmi show szerkesztőivé válhatnak a résztvevők. De vajon mi kerülhet adásba? Milyen értékeket hordoznak a népszerű műfajok? A tanóra során az irodalom egyik határterületével, a slam poetryvel ismerkednek meg az alkalmi szerkesztők. Ebből a találkozásból akár alkotás, vagy egy élményeken alapuló szóbeli érettségi tétel is születhet!

Az irodalom ma, friss, és közünk van hozzá. Ezt bizonyítjuk be digitális tantermünkben egy interaktív tábla, valamint több tablet és applikáció segítségével.

 

Hunyadi János és kora

Múltbéli kalandozásokra, elsőként a középkori Magyarországra, Hunyadi János korába hívom mind az 5-6. ill. 10-11. évfolyamos diákokat. Izgalmas applikációk, játékok, térképek, animációs filmrészletek segítségével elevenednek meg a kor jeles személyiségei, fegyverei, csatái, eközben játszva tanulják a gyerekek az interaktív tábla és a tabletek használatát.