Közleményeink

Boldog karácsonyt kíván a közmédia!

Boldog karácsonyt kíván a közmédia!

 

Az ünnep küszöbén válogatott filmekkel és műsorokkal készül a magyar közszolgálati televízió. December 23-án szombaton utazásra invitál a Polar Expressz 19.35-től a Dunán, majd jubileumi Gálaműsorral ünnepli a nemzeti főadó az 5 éves Dankó Rádiót 21.19-től, így a Várkert Bazárban megtartott gálaműsorból készült összeállítással a nézők is részesei lehetnek a jeles alkalomnak. Csárdások, nóták, népdalok, közkedvelt operett slágerek csendülnek fel parádés szereposztásban, a leghíresebb zenekarok kíséretében. Műsorvezetők Bényi Ildikó és Banner Géza lesznek.

A Duna World szombaton magyar ismeretterjesztő filmmel készül: 14.45-től A bábok világa – Fejezetek egy jóboszorkány életéből címmel betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé, megismerhetünk egy különleges, de kissé perifériára szorult színházi világot. Az M5 kulturális csatorna a szombat este a Kormorán 40 – Kell még egy szó, kétrészes koncertfilmet tűzi műsorára. Az M2 Petőfi TV is koncertekkel várja a nézőket, 22.45-től Zséda, majd 0.05-től a Magashegyi Underground diktálja az este ritmusát.

December 24-én a Duna Televízió 12.45-től a Parlamenti gyerekkarácsonnyal jelentkezik, majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában elevenedik meg Csipkerózsika története néptáncokkal és tradicionális magyar folklórral fűszerezve 13.25-től. Az ünnepek alatt a Duna Televízió műsorára tűzi a Sissi – A magyarok királynéja című trilógiát. Az első részt vasárnap 14.25-től láthatják nézők. Este 19.15-től karácsonyi showműsorral készül a csatorna Fehér karácsony címmel. A műsorvezetők: Dióssy Klári és Szente Vajk. Utána olasz ifjúsági filmet láthatnak a Duna nézői 20.35-től Legyetek jók, ha tudtok címmel.

Az éjféli karácsonyi misét élőben közvetíti Kaposvárról  a Duna Televízió

A Duna World a délutáni készülődés mellé 13.20-tól az Álomkeringő c. zenés magyar vígjátékot kínálja Sárdy János és Zsilley Margit főszereplésével. Utána 14.45-től a Levelek a Mennyországba c. magyar tévéfilm következik. Este kilenctől vallási műsorokkal, a Változatok egy karácsonyi dal témájára ,”Mennyből az angyal…” Karosi Bálint improvizációjával, valamint 21.15-től Rómába kapcsol a Duna World, ahol Jézus születésének ünnepe, a Ferenc pápa által vezetett vigília szertartása kezdődik Rómában. A katolikus egyházfő mellett bíborosok, püspökök, papok celebrálnak.

Az M3 retroadó a Különös házasság két részével készül 18.20-tól, majd olyan klasszikusokat talál a néző mint a Pál utcai fiúk 21.20-tól, vagy a Csendes éj… magyar osztrák dokumentumfilmet 23.10-től. Az M5 műsorán az Egy óra Arany Jánossal lesz látható 24-én este, majd este tíztől Lukács György filmkritikus gondolataival hangolódik a csatorna az esti filmre, mely ezúttal a Csillaghercegnő norvég alkotás lesz. Nils Gaup rendezése utána a Kék Éden csodálatos felvételeivel várja nézőit a közmédia kulturális és ismeretterjesztő csatornája. Az M2 Petőfi TV szenteste kiadásában a Faces of Love – A szeretet arcai című magyar dokumentumfilmet találjuk, amit este tizenegytől Wolf Kati – Chorus koncertje követ. A koncertpremier után Pál Dénes, majd Boggie Akusztik fellépését is leadja a csatorna.

December 25-én  a Duna Televízió délelőtt tizenegykor Debrecenből élőben jelentkezik a református karácsonyi istentiszteletről, délben pedig Rómába kapcsol a csatorna, hogy élőben közvetítse a karácsonyi pápai áldást

13.15-től újra a Magyar Nemzeti Táncegyüttesé a főszerep, ezúttal a Sárkánymese c. előadást láthatják a nézők a Duna Televízió műsorán. 14.15-től Sissi – A magyarok királynéja második része, este fél nyolctól pedig elindul a magyar közmédia legújabb műsora, az online már sikert sikerre halmozó, de televízióban most először debütáló új napi vetélkedője a Honfoglaló. Szente Vajk műsorvezetésével az első öt műsorszámban közismert emberek mérik össze tudásukat. A Duna World december 25-én este nyolctól a Budavári Palotakoncert első részével készül, majd 21.35-től az Ida regénye c. magyar tévéfilm első részét láthatják a csatorna nézői. Az M5 csatornán az Olasz Rádió- és Televízió Szimfonikus Zenekarának karácsonyi hangversenyét élvezhetik  Assisiből.

Karácsony másnapján 10.35-től az eredeti 1931-es Hyppolit, a lakáj magyar vígjátékot láthatják nézőink a Duna Televízió műsorán

A film után érkezik Tenkes kapitánya 13.10-től, majd 14.20-tól a Sissi – A magyarok királynéjának záró epizódját tűzi műsorára a csatorna. 16.10-től Szabó Magda talán egyik leghíresebb regényének filmes feldolgozását, Az Abigél c. filmet láthatják Zsurzs Éva rendezésében. Este fél nyolctól újra Honfoglaló, majd 21.25-től A Szépség és a Szörnyeteg francia-német romantikus kalandfilmet sugározza a csatorna.

Az M5 csatorna 26.-i ünnepi kínálatában találjuk a Litvai Nelli: Világszép nádszálkisasszony mesejátékát 13.25-től, valamint A Bécsi Fiúkórus – Út a messzeségbe c. osztrák dokumentumfilmet 14.45-től. Kedd este Csajkovszkij: A diótörő c. balettot láthatják a csatorna nézői. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet.