Közleményeink

Női rendezőként férfikoszorúban - magyar Oscar-esélyek 2018-ban

Női rendezőként férfikoszorúban –  magyar Oscar-esélyek 2018-ban

 

A Casablanca 21.05-től, utána a Simon a mágus, majd a 90. Oscar-díjátadó vasárnap este a Duna Televízió műsorán.

 

A magyar filmgyártás eredményekben gazdag időszakát éli. Nemcsak a hazai nézők száma növekszik, de a külföldi díjak sem maradnak el. Rövid időn belül immár harmadszor izgulhatunk az Oscar-díj átadásakor magyar alkotásért. Ezúttal Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A Duna Televízió ehhez méltó műsorral készül a díjátadóra. Kraszkó Zita,  az Oscar-est hazai házigazdája, valamint Dudás Viktor és Szöllőskei Gábor filmszakértők vasárnap éjjel, 0.25-től köszöntik a nézőket a Duna Televízió műsorán. A 26 perces felvezető műsor vendége lesz a tavalyi magyar Oscar-siker főszereplője, a Mindenki stábja. A Red Carpet előtt a stúdióban szó lesz Enyedi Ildikó gazdag munkásságáról, valamint a nők szerepéről a filmszakmában, illetve megtudhatják a nézők a Magyar Nemzeti Filmalap idei terveit is. A felvezető műsor után a közmédia nézői idén is élő, egyenes adásban követhetik a helyszínről az eseményeket szakértőink és helyszíni tudósítónk segítségével.

 

Szöllőskei Gábor filmszakértő az esélyeket mérlegelve elmondta:

 

„Hivatalosan nem a legesélyesebb a Testről és lélekről a kategóriájában, de tavaly a Mindenki sem számított annak. Abszolút látok esélyt arra, hogy harmadszor is magyar győzelemnek örülhetünk az Oscaron. Olyan univerzális témája van a filmnek, amire rezonálhatnak az akadémiai filmtagok, valamint fontos lehet, hogy Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező-jelölt az idegen nyelvű film kategóriában.”

 

A 90. Oscar-díjátadó gála előtt a közmédia nézői vasárnap este 21.05-től a Casablanca című filmet, majd Enyedi Ildikó rendezését, a 11 magyar és nemzetközi díjat elnyert Simon a mágus című magyar-francia koprodukciót láthatják Andorai Péter, Julie Delarme és Halász Péter főszereplésével a Duna Televízió műsorán.