Közleményeink

Liszt Ferenc-díjat kapott Oláh Vilmos és Pad Zoltán

Liszt Ferenc-díjat kapott Oláh Vilmos és Pad Zoltán

 

Liszt Ferenc-díjat vehetett át Oláh Vilmos hangversenymester és Pad Zoltán karnagy. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek művészei Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterétől kedd délelőtt vehették át a díjakat a Vígadóban.

Oláh Vilmos hegedűművész szólistaként és hangversenymesterként is a magyar és nemzetközi zenei élet egyik kiemelkedő szereplője.  Korábban a Magyar Állami Operaház, a Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a MÁV Szimfonikus Zenekarának együtteseit vezette, 2010 óta pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának hangversenymestere. Oláh Vilmos jelentős nemzetközi hegedűversenyeken nyert az elmúlt időszakban, például Salzburgan és Luxemburgban is, szólistaként világszerte fellép, továbbá rendszeresen tart mesterkurzusokat. Oláh a magyar zene iránti odaadó elkötelezettsége és művészeti teljesítménye elismeréseként vehette át a miniszteri elismerést.

„Rendkívüli öröm és megtiszteltetés számomra, hogy abban az évben nyerhetem el a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat, amelyben együttesem, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 75 éves jubileumát ünnepli” – mondta a művész.

Pad Zoltán a kóruszene számos területén bizonyított szakértelme és elkötelezettsége, továbbá az általa vezetett együttesek magas színvonalú teljesítménye miatt kapott miniszteri elismerést. Személyében a mindenkori kortárs kórusmuzsika elkötelezett tolmácsolóját tisztelhetjük. Tevékenységében a kóruszene szeretete és annak sokrétű előmozdítása vezérli.

„Nagy megtiszteltetés volt átvenni ezt a díjat, amely azoknak is szól, akik nap, mint nap részt vesznek a közös kóruszenélésben” – mondta Pad Zoltán.