"Aki a harangért szól..."

“Aki a harangért szól…”

 

Megrendült szívvel tájékoztatjuk közönségünket, hogy Dr. Bőzsöny Ferenc bemondó, tanár, előadóművész, a Magyar Rádió főbemondója 2018. október 25-én, 88 éves korában elhunyt.

Rádiós pályafutása a forradalom évében, 1956. augusztus 24-én indult, ekkor szólalt meg először élőben a Kossuth Rádióban 16 óra 30 perckor. A forradalom napjaiban személyes tanúja, résztvevője volt a rádióban történt eseményeknek. Rádiósként már felvették az ELTE magyar–történelem szakára, ahol tanári képesítést szerzett, majd újabb három év angol szak után magyar nyelvészetből doktorált 1973-ban.

fotokredit_Friedmann_Endre_MTI_Zrt._Fotóarchívum fotokredit: Friedmann_Endre_MTI_Zrt._Fotóarchívum

A televízió Delta című műsorában harmincegy évig volt narrátor, vezette a Monitor című műsort és híradózott is. Nyugdíjba vonulása után szép, mély orgánuma miatt gyakran kérték fel ünnepségek, irodalmi műsorok, koncertek vezetésére. A Központi Hittudományi Akadémia növendékeit rendszeresen tanította lingvisztikára. 1997-ben Kazinczy-díjat kapott, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a magyar nyelv ápolásáért és magas színvonalú tolmácsolásáért, a beszédtechnika fejlesztése érdekében végzett példaértékű oktatói tevékenységéért. 2005-ben Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjat kapott. 2016-ban a Magyar Nyelvtudományi Társaság díszoklevelét vette át.

A mai M5 Kulturális Híradóban és a Kossuth Rádió Jó napot Magyarország! műsora is visszaidézi a Magyar Rádió főbemondójának legendás alakját.

Emlékét és gazdag munkásságát őrizve, az MTVA saját halottjának tekinti.