A Hortobágyi Nemzeti Park élővilága, az egyenletek és Augustus császár principátusa az M5 csütörtöki oktatási programjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és a nyelvtanulásé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsoraink az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatunkkal pedig kitekintünk a nyelvtanulás felé. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsorainkban kitekintünk az egyetemi tananyag felé is.

Március 19-án (csütörtökön) reggel 8 órakor Felsős című műsorunkban biológiával kezdünk, ezúttal a Hortobágyi és a Kiskunsági Nemzeti Park élővilágát mutatjuk be. Ezt követően, Gárdonyi Gézának Egri Csillagok című regényét próbáljuk meg közelebb hozni a nézőkhöz – a egy igazi végvári utazással idézzük fel a korabeli környezetet. Történelemmel folytatjuk: Magyarország három részre szakadása után a magyar főurak a törökökkel vívtak kisebb-nagyobb csatákat, miközben a Habsburg elnyomás ellen is felléptek. A kor legkiválóbb hadurairól, Zrínyi Miklósról és Thököly Imréről, valamint a Wesselényi-féle összeesküvésről is szó esik az adásban. Matematikából az egyenletek, valamint a visszafejtés, lebontás lesz terítéken, művészetből pedig Wolfgang Amadeus Mozart egyik leghíresebb művével, a Requimmel fogunk foglalkozni. Természettudománnyal zárjuk a felsősöknek szóló műsorunkat, ahol szó lesz a bőrről, mint legnagyobb érzékszervről, a magyar ipar szerepéről és a globalizációról is.

11 órától 12 óráig a megszokott módon nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul.

12 órától indul Érettségi című műsorunk, nyelvtörténettel kezdünk. Megtudhatjuk, mi alapján sorolnak minket a finnugor nyelvcsaládba, valamint azt is, hogy milyen korszakai voltak a magyar nyelvnek. Matematikából különböző exponenciális kifejezésekkel, kémiából pedig az oldatokkal kapcsolatos alapvető számítási feladatokkal ismerkedünk meg. Ezután fizika következik és a mozgások vizsgálata, ahol a vízszintes hajítás kinematikai leírásával foglalkozunk. Történelemmel zárjuk az érettségizőknek szóló műsorunkat, bemutatjuk a császárság kialakulásának folyamatát és Augustus principátusának államrendszerét.

Este 20 órakor kezdődik a Mindenki Akadémiája, a szerdai adás címe: Gulyáságyú és rohamsisak avagy A Nagy Háború gyomornézetből.

A DIGI és az INVITEL analóg előfizetői számára is elérhető már az M5 csatorna

A közmédia szeretné lehetővé tenni, hogy az oktatási tartalmai minél szélesebb tömegekhez eljussanak, ezért kérésünkre a DIGI telekommunikációs cég vezetése azonnali döntést hozott, hogy megoldja az M5 csatorna terjesztését analóg platformjain. A mai naptól így már az analóg előfizetőik számára is elérhető az M5 csatorna DIGI és INVITEL oldalon egyaránt.