Közleményeink

A törökök kiűzése, egy rendhagyó osztályfőnöki óra és József Attila az M5 pénteki oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan, irodalom és a nyelvtanulásé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsoraink az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatunkkal pedig kitekintünk a nyelvtanulás felé. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsorainkban kitekintünk az egyetemi tananyag felé is.

Március 20-án (pénteken) reggel 8 órakor Felsős című műsorunkban biológiával és földrajzzal indítunk, a felszín alatti vizeinkről Horváth Judit geológussal beszélgetünk. Az adásban a vezetékes ivóvíz útjára, valamint a hazai termálvizek jelentőségére is fény derül. Ezután magyar irodalomból Gárdonyi Géza megunhatatlan történetét, az Egri csillagokat elemezzük tovább. Történelemből a törökök kiűzésének fontosabb állomásait, a háttérben zajló társadalmi-politikai-gazdasági folyamatokat és összefüggéseket Varga Szabolcs történész segít felgöngyölíteni és megérteni. Matematikából szöveges feladatokat fogunk megoldani egyenletekkel, majd ezt követően a művészet jegyében a Vocapella kórus tagjainak és vezetőjüknek, Novák-Szabó Lívia karnagynak köszönhetően megtudhatjuk, hogy milyen műveket énekeltek a reneszánsz és barokk korabeli kórusok. Utána egy rendhagyó osztályfőnöki órán vehetnek részt a nézők: Komlóczi Zoltán zene és drámatanárral arra keressük a választ, vajon miért akar az ember mindig felfedezni valamit? A téma aktualitását a Mars-kolónia adta.

11 órától délig a nyelvtanulásé lesz a főszerep, Szólalj meg! című sorozatunkban ezúttal az angol és az orosz nyelvvel fogunk foglalkozni.

12 órakor kezdődik Érettségi című műsorunk, egy kis irodalom következik, ezen belül is József Attila költészete. Matematikából megismerkedünk a logaritmus definíciójával és az érettségi példákon túl, helyet kap a gyakorlati alkalmazás is. Földrajzból a korfát, azaz a népesség nemenkénti koreloszlását fogjuk vizsgálni, történelemből pedig a sztálini diktatúra legfőbb jellemzőivel ismerkedünk meg.

Este 20 órától a Mindenki Akadémiájában arra keressük a választ, hogy megjelenhetnek-e a fizika törvényszerűségei a festészetben.