A Rákóczi-szabadságharcról, a mozgás evolúciójáról és az első szerelemről is szó lesz az M5 csatorna hétfői oktatási műsorában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és fizika mellett a nyelvtanulásé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsoraink az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatunkban pedig a nyelvtanulással foglalkozunk. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsorainkban kitekintünk az egyetemi tananyag felé is.

Március 23-án (hétfőn) Felsős című műsorunkban az 5-8. évfolyamból mindenki számára készülünk hasznos tartalmakkal. Reggel 8 órakor 7. osztályos biológiával kezdünk: a gerincesek törzséről, azon belül is a halak, a hüllők és a kétéltűek kialakulásáról, jellegzetességeiről lesz szó. Ezt követően 5. osztályosoknak szóló irodalom következik, ahol kiderül, miért jó verset olvasni, hogyan lesz egy jó gondolatból költemény és milyen szerepe lehet a lírának mindennapjainkban. Történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogy mi vezetett a Rákóczi-szabadságharc kirobbanásához – ennek főbb eseményeiről és következményeiről Varga Szabolcs történész mesél. Az ezt követő matematikát a 8. osztályosoknak figyelmébe ajánljuk, ahol ezúttal a halmazokkal foglalkozunk részletesebben. A vonzódás és az első szerelem lesz a témája a 7. osztályos erkölcstannak – a másik iránti vonzalom kialakulásáról, az érzelmek felismeréséről Alapi Tóth Zoltán drámatanár beszélget a műsorvezetőkkel. Majd következik a 8. osztályos fizika, ahol a váltakozó árammal, és a hozzá tartozó kísértekkel ismerkedhetnek meg a nézők.

11 órától 12 óráig a szokásos módon nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg németül.

Az Érettségi című műsorunkat 12 órától magyar irodalommal kezdjük. József Attila költészetéről, ezen belül is a kései korszakról tanulunk, amikor legmélyebb hangvételű művei születtek. Matematikából a számtani sorozatokról lesz szó, majd biológia következik, ahol megismerhetjük a mozgás evolúciós fejlődését. Ezután fizikából a mozgás okait kutatjuk, történelemből pedig bemutatjuk a kereszténység és a római állam viszonyának alakulását.

Az este 20 órától kezdődő Mindenki Akadémiája című műsorunk témája az Élményszerzés és motiváció az online térben lesz.