Trianon, a Pitagorasz-tétel és Verdi az M5 szerdai oktatási programjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Minden hétköznap reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, matematika, történelem, irodalom és nyelvtan mellett a nyelvtanulásé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsoraink az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, Szólalj meg! című sorozatunkban pedig a nyelvtanulással foglalkozunk. Ezek után a Mindenki Akadémiája című műsorainkban kitekintünk az egyetemi tananyag felé is.

Március 25-én (szerdán) Felsős című műsorunkat elsősorban a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. Reggel 8 órától a 8. osztályos biológia, történelem és földrajz is terítéken lesz: a sejtek felfedezéséről, felépítéséről, működéséről, feladatairól tudhatunk meg többet, majd adásunk földrajzos perceiben rövid kitérőt teszünk Európába, illetve a II. világháború utáni európai helyzet is szóba kerül. Ezután a 7. osztályosoknak szóló magyar irodalom következik, József Attila és a szerelmes versek lesz a téma. Majd ugyanennek a korosztálynak beszél Varga Szabolcs történész a trianoni békeszerződés részleteiről és következményeiről. 6. osztályos matematikából a különböző sokszögek kerületének képleteivel ismerkedhetnek meg a nézők, majd a 7. osztályosoknak a művészet jegyében Giuseppe Verdi muzsikája kerül előtérbe. Ezt követően egy 8. osztályosoknak szóló epizód következik, ahol a szakmák és az állampolgári ismeretek kapják a főszerepet. Adásunkban a grafika, a festészet avatott képviselőjével beszélgetnek a műsorvezetők, majd az állampolgári ismeretek sorában az alkotmányozás folyamatát ismerteti Varga Szabolcs történész.

11 órától 12 óráig a megszokott módon nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg olaszul.

Déltől kezdődik Érettségi című műsorunk, magyar nyelvtannal indítunk, ahol a szófajtanról tanulhatnak a diákok. Matematikából a derékszögű háromszög és a Pitagorasz-tétel lesz a téma, illetve ellátogattunk a matematika múzeumba is, ahol kézzelfoghatóvá válnak a definíciók. Biológiából a táplálkozás evolúciójával ismerkedünk meg, majd informatikából programozás következik feladat struktúrákkal. Történelemből Zrínyi Miklósnak a Habsburg-házhoz és a törökhöz fűződő viszonyáról, továbbá a török kiűzésének folyamatáról lesz szó.

Este 20 órakor kezdődik a Mindenki Akadémiája, a szerdai adás címe: Tudomány a gyerekszobában, a porcelánbabák története.