A Bibliáról, Szent László politikájáról és a főnevekről is szó lesz az M5 keddi oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiája című műsorunkat.

Március 31-én (kedden) reggel 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok, ami ezúttal a 3-4. osztálysoknak szól.  A harmadikosok a főnevekkel, azon belül is a köznevekkel és a tulajdonnevekkel ismerkedhetnek meg, a negyedikesekkel pedig a helyesírás világában kalandozunk.

Felsős című műsorunkat 8.30-tól elsősorban a 7-8. évfolyamos diákok figyelmébe ajánljuk. Földrajzzal kezdünk, Ausztráliáról tanulunk, majd magyar irodalom következik, ahol Radnóti Miklós Tétova ódájának gyönyörű történetét ismerhetik meg a hetedikesek. Ezután a szintén 7. osztályos történelem témája az 1929-es nagy gazdasági világválság lesz, melynek következményeiről Varga Szabolcs történész beszél a nézőknek. Majd matematika következik, a nyolcadikosok a racionális számokról tudhatnak meg többet. Művészetből a hetedikesek Sasvári János fotós segítségével megismerkedhetnek a portrékészítés alapjaival, majd nyolcadikos irodalom következik, William Shakespeare angol drámaíróval a főszerepben.

11.30-tól a megszokott módon nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául.

Érettségi műsorunkat 12.30-kor irodalommal kezdődjük, melynek témája a Biblia lesz.  Összehasonlítunk különböző vallású templomokat, belelátunk a bibliafordításokba, és bemutatjuk a Biblia fő részeit is. Matematikából segítünk megkülönböztetni a négyszögek fajtáit: a trapéz, a paralelogramma, a téglalap, a deltoid és a rombusz is terítékre kerül. Ezután kémia következik, ahol kémiai változásokat, más néven kémiai reakciókat csoportosítunk többféleképpen. Földrajzból az Európai Unióval foglalkozunk, történelemből pedig Szent László és Könyves Kálmán politikája lesz a téma.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, keddi műsorunk az evolúció egy izgalmas jelenségével, a megszaladással foglalkozik. Hogy biztosan senki ne maradjon le róla, szerdán reggel 7.30-tól megismételjük előző napi adásunkat.