Francia forradalom, sokszögek és szövegszerkesztés az M5 szerdai oktatási programjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiája című műsorunkat.

Április 1-jén (szerdán) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, ahol matematikával foglalkozunk. Az 1. osztályosok játékos formában ismerkedhetnek meg a húszas számkörrel, míg a másodikosok az osztás, szorzás világában kalandozhatnak.

Felsős című műsorunkat ezúttal elsősorban a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. A 8.30-kor kezdődő nyolcadikosoknak szóló adásban több tantárgyat is érintünk: biológiából a sejtek anyagcseréjét, történelemből a hidegháború kezdetét, a földrajzi percekben pedig a különböző éghajlati övek jellegzetességeit vesszük át. Ezután szintén a 8. osztályos magyar nyelv- és irodalomból a kulturált vitatkozás szabályairól tudhatunk meg többet. Hatodikos történelemből a francia forradalom első szakaszáról lesz szó, hetedikes fizikából pedig az erőről és annak fajtáiról. Erkölcstanból a reklám kialakulásáról, hatásmechanizmusáról, etikájáról tanulhatnak a 6. osztályosok, majd állampolgári ismeretek következik nyolcadikosoknak, ahol a diktatúráról lesz szó.

11.30-tól a nyelvtanulásé a főszerep, Szólalj meg! című sorozatunkban ezúttal az angol és az olasz nyelvvel fogunk foglalkozni.

 Érettségi műsorunkat 12.30-kor kezdjük magyar nyelvtannal, ahol a magyar helyesírás alapelveit boncolgatjuk, majd matematikából a sokszögeket vizsgáljuk meg közelebbről. Biológiából az anyagszállítás és kiválasztás evolúciójáról tanulunk, informatikából pedig elkezdjük átvenni a szövegszerkesztés témakörét. Történelemből a kereskedelemről és a céhekről lesz szó, bemutatjuk a középkori ipari termelés kereteit és a távolsági kereskedelem sajátosságait.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, szerdai műsorunkban arra keressük a választ, hogy hogyan képes tanulni az agy. Ha valaki nem szeretne ilyen sokáig fent lenni, de érdekli a téma, ne csüggedjen, hiszen másnap reggel 7.30-tól megismételjük adásunkat.