Otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiája című műsorunkat. Netorika című ötrészes sorozatunkban a tanároknak igyekszünk praktikus tanácsokat adni a digitális oktatásra vonatkozóan, illetve hétfőn indul a Mozogj otthon! című műsorunk, amiben tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Április 6-án (hétfőn) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, amiben a harmadikosok az Oroszlán és kecske történetével ismerkedhetnek meg, a negyedikesek pedig a köszönési formákat gyakorolhatják.

Felsős című műsorunkat most a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. Hetedikes biológiával indul az adás 8.30-kor, ahol a madarak és az emlősök osztályáról lesz szó. Magyar nyelvből a kommunikáció egyik fontos elemét, a testbeszédet elemezzük a hatodikosokkal, majd Tóth Zoltán történelemtanár mesél a francia forradalomról, a jakobinusok hatalomra jutásáról és XVI. Lajos kivégzéséről a 6. osztályosoknak. Matematikából a feldarabolással végzett térfogatszámításokról tanulhatnak a hatodik évfolyamosok, majd a hetedikesek Csajkovszkij nagyszerű művészetével és a zeneszerző életével ismerkedhetnek meg közelebbről. Ezután nyolcadikos kémia következik ahol a vizek keménysége és a vízlágyítás lesz a téma.

11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanulásé a főszerep, Szólalj meg! című sorozatunkban ezúttal az angol és a német nyelvvel fogunk foglalkozni. 

Érettségi műsorunkat 12.30-kor magyar nyelv és irodalommal kezdjük, ahol Madách Imre: Az ember tragédiája című művét elemezzük. Matematikából a kúp és a gúla témaköreivel foglalkozunk, majd biológia következik, ahol többek között a hormonális szabályozásról is szó lesz. A fizikaóra tananyaga: a folyadékok mechanikája, a hidrosztatika, a hidrodinamika, a hidrosztatikai nyomás értelmezése, Arkhimédész törvénye, az úszás, a lebegés és az elmerülés lesz. Történelemből bemutatjuk a nyugati szerzetesség kialakulását, a szerzetesi mozgalom megújításának okait és az újonnan alakult szerzetesrendek tevékenységeit, hatásait.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A 20.25-kor kezdődő Netorika című műsorunk a távoktatás és az online kommunikáció területeire kalauzolja az érdeklődőket. A hétfői epizódban megtudhatjuk, hogy milyen öltözékben és milyen illusztrációs eszközökkel érdemes előadni a távoktatás során.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, hétfőn Aczél Petra nyelvész, kommunikációkutató, egyetemi tanár tart előadást „Beszélni tényleg nehéz?” címmel. Ha valakit érdekel a téma, de nem szeretne ilyen sokáig fent lenni, kedden reggel 7.30-tól megnézheti az adásismétlését.