Közleményeink

Szent István király, koordinátageometria és Az ember tragédiája az M5 keddi oktatási programjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiája című műsorunkat. Netorika című ötrészes sorozatunkban a tanároknak igyekszünk praktikus tanácsokat adni a digitális oktatásra vonatkozóan, Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Április 7-én (kedden) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, amiben az érzelmekről beszélgetünk az elsős diákokkal, majd a másodikosoknak szóló részben a hangutánzásról lesz szó.

Felsős című műsorunkat ezúttal a 6-8. évfolyamosoknak ajánljuk. Hetedikes kémiával indítunk 8.30-kor, ahol a földkéreg anyagairól tudhatnak meg többet a diákok. Ezután nyolcadikos nyelvtan következik: a nyilvános beszéd műfajairól, jellegzetességeiről, technikáiról beszélgetnek a műsorvezetők. A hetedik osztályosoknak szóló történelem órán az antiszemitizmus lesz a téma, majd a hatodikosok fizikából a mágneses alapjelenségekről tanulhatnak. Hetedikes erkölcstanból a párkapcsolatban előforduló nehézségekről beszélgetnek a műsorvezetők Kovács Barbara evangélikus lelkésszel, a 8. osztályosok pedig nyelvtanból a következtető és a magyarázó mellérendelő összetett mondatokkal ismerkedhetnek meg részletesebben.

11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanulással foglalkozunk, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául.

Érettségi műsorunk 12.30-kor magyar nyelv és irodalommal indul, ahol újfent Madách Imre: Az ember tragédiája című művével foglalkozunk: részletesen elemezzük a különböző színek történéseit, eszméit. Matematikából a koordinátageometria lesz a téma, kémiából pedig a sav-bázis reakciókról tanulhatnak a diákok. Földrajzból a tengervíz mozgásairól és azok felszínformáló hatásairól lesz szó, míg történelemből Szent István államszervező tevékenységét vesszük górcső alá.

14.45-kor jön a Mozogj otthon! című műsorunk, amelyben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A 20.25-kor kezdődő Netorika című sorozatunkban a távoktatás és az online kommunikáció területeire kalauzolja az érdeklődőket. A keddi adásban többek között a távoktatáshoz készülő videós anyagok felvételéhez kaphatunk hasznos tippeket.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, kedden Baltavári Tamás történész tart előadást „Animáció, interakció, edukáció” címmel, aminek ismétlését szerdán reggel 7.30-kor láthatják nézőink.