Közleményeink

Húsvét a Dankó Rádióban: régi húsvéti népszokások határon innen és túl, versrészletek, szívhez szóló dallamok

Különleges húsvét lesz az idei, hiszen a szokásos közös ünneplés, összejövetelek, locsolkodás helyett ebben az évben az ünnep a kialakult helyzetre tekintettel a távolságról is szólni fog: akár országon belül, akár országhatárokon túl, vagy csak a falu másik oldalán.  Éppen ezért, a Dankó Rádió még inkább igyekszik közelebb hozni a hallgatókat lélekben egymáshoz, hogy senki se érezze magát egyedül. Így a Tudod-e még az én nótám-ban vasárnap és hétfőn régi húsvéti népszokásokról beszélget Popovics László a hallgatókkal, azaz a régi húsvétokat idézik fel közösen: ha ugyan ebben az évben nem is lehetünk együtt, gondoljunk egymásra és emlékezzünk az elmúlt évek ünnepeire.

Szintén a húsvéti népszokásoké lesz a főszerep a legendás Jó ebédhez szól a nóta című déli műsorban, ugyanis Budai Beatrix a nemzeti összetartozás évének jegyében csütörtöktől hétfőig a határon túli húsvéti népszokásokat veszi majd sorra.

Ugyanígy a Tudta-e című napi népzenei szótárban Dr. Juhász Katalin, néprajzkutató a hét jeles napjait veszi számba, szó lesz például a betegségűző nagypénteki mosdásról is, hiszen a húsvét előtti nagyhét a testi-lelki megtisztulás ideje. A műsor – a Dankó Rádió Facebook oldalán is megtalálható –  videó változatában a főváros közeli Csömörön és Ecseren készült fotókon is láthatják az érdeklődők ezt a hagyományt, miközben a háttérben Sebestyén Márta énekeli a „Nagypénteken mossa holló a fiát” kezdetű gyönyörű kalotaszegi népdalt. A sorozat húsvéthétfői adása szintén az ünnep körül forog majd, videóváltozata pedig a Dankó Rádió Facebook oldalán lesz elérhető.

Természetesen ezúttal sem hiányozhatnak a kínálatból a legjobb nóták és operettek. Az Az a szép című műsorban nagypénteken és nagyszombaton a legszebb nóták csendülnek majd fel, illetve operettek közül is a csendesebb, szívhez szólóbb dallamok közül válogat majd Erdélyi Claudia. Hallhatók lesznek többek között Kálmán Imre, Huszka Jenő, Lehár Ferenc, illetve Kacsóh Pongrác művei. Húsvét hétfőn azonban már a vidámabb, örömtelibb dallamoké lesz a főszerep a feltámadást, a tavaszt, és az újjászületést ünnepelve. A gyönyörű muzsikák mellett az Az a szép húsvéti adásaiban egy-egy húsvéthoz köthető versrészlet is elhangzik majd.

A népzene iránt érdeklődőknek pedig este 20 órától a közkedvelt Táncház-ban Vasváry Annamária kedveskedik a nagyhét napjaihoz igazodva a húsvétra készült ünnepi dallamokkal.