Közleményeink

Balassi Bálint költészete és a Dózsa György-féle parasztháború az M5 pénteki oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. A felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is közvetít oktatási műsort hétköznaponként az M5, Alsós – Sulikalandok címmel. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Április 24-én (pénteken) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, amelyben a harmadikosok a makettkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg, majd a negyedikesekkel a hősökről és a példaképekről beszélgetünk.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulóknak ajánljuk. 8.30-kor kémiával kezdünk, amiben a természetes vizek és a levegő életközegéről Márk László biokémikus beszél a hetedikeseknek, irodalomból pedig Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényével ismerkedhetnek meg a diákok. A 6. osztályosok történelemből a Dózsa György-féle parasztháborúról, matematikából pedig az oszthatósági szabályokról tanulhatnak bővebben. A nyolcadikosoknak szóló adásban először a jólét, a siker és a boldogság fogalmairól lesz szó, majd a gazdaság legfontosabb szereplőiről és a musical műfajáról tudhatnak meg többet a végzős diákok.

11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg oroszul.

 Érettségi című műsorunk 12.30-kor irodalommal kezdődik, ahol Balassi Bálint költészete lesz a téma. Ezt követően matematikából az algebrai sorozatunk következő adásában az alábbi témákkal foglalkoztunk: logaritmusok, egyenletrendszerek és szöveges feladatok. Informatikából folytatjuk a felkészülést az érettségi vizsgára: a soron következő tétel a megjelenítő eszközökről szól, vagyis a monitorokról és nyomtatókról. Földrajzból hazánk központi régióját mutatjuk be, történelemből pedig az oszmán Birodalom államszervezetét és hadseregét.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

A Mindenki Akadémiája éjféltől látható, pénteken Sipos Viktória tart előadást „Élet a folyókkal” címmel. A műsort szombaton reggel 7.30-tól megismételjük.