A matematika érettségi megoldásai és a magyar nyelv története az M5 keddi oktatási műsorában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Május 5-én (kedden) 8-kor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, amelyben az elsősökkel a tömeg- és űrtartalommérést gyakoroljuk játékos feladatok segítségével, majd összeadunk és kivonunk a másodikos diákokkal.

Felsős című műsorunkat ezúttal a 6-8. évfolyamon tanulóknak ajánljuk. 8.30-kor biológiával kezdünk, amiben az egyenlítői öv növény- és állatvilágát mutatja be Nagy Antal zoopedagógus, majd irodalomból Alexandre Dumas A három testőr című regényével ismerkedhetnek meg hetedikesek. Történelemórán a proletárdiktatúráról lesz szó, matematikából pedig a háromszögek tulajdonságairól tudhatnak meg többet a 7. osztályos diákok. A művészet jegyében Horváth István, a Magyar Állami Operaház énekese kalauzolja a hatodikosokat, miközben számos érdekesség derül ki az opera műfajáról, az operaénekesek munkájáról és egy opera színpadra állításáról. A 8 osztályosok a magyar nyelv történetéről és a legközelebbi nyelvrokonokról tanulhatnak.

11.30-tól a megszokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, kedden Regős József tart előadást „Kísérleti régészet” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.

A matematika érettségi feladatok megoldásait 18 órától ismertetjük az M5 csatornán.