Chopin és a rendszerváltás az M5 csütörtöki oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Május 14-én (csütörtökön) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben a harmadikosokkal a barkochbázás segítségével ismerkedünk az összetett főnevekkel, a negyedikesekkel pedig a tollbamondás világába látogatunk el.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. 8.30-kor hetedikes földrajzzal indítunk, az adásban Ázsia földrajzi fekvéséről, övezetességéről és vízrajzáról lesz szó. A nyolcadikosok magyar órán a különírás és az egybeírás szabályaival ismerkedhetnek. Történelemből a 7. osztályosok a nyilasterrorról és a holokausztról tanulhatnak, majd matematikából a hatodikosok az életből vett egyszerű példákon keresztül tudhatnak meg többet az arányos osztásról. A művészetek jegyében a hatodikosoknak szóló órán Frédéric Chopin tragikusan rövid életéről és halhatatlan műveiről lesz szó. Ezt követően a nyolcadikosok a magyar rendszerváltás eseményein keresztül a demokratikus jogállam működésével, biológiából a csontok felépítésével, majd Csehország és Lengyelország fölrajzával ismerkedhetnek meg.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, csütörtökön Thékes István tart előadást „Anyanyelvi és idegennyelvi szókincs” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.