Móricz Zsigmondról és a hang terjedéséről is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Május 19-én (kedden) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben az elsősök a mesék, a másodikosok pedig a szöveges matematikai feladatok világában kalandozhatnak.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. A 8.30-kor kezdődő, nyolcadikosoknak szóló adásunkban több tantárgyat is érintünk: biológiából a tápanyagokról lesz szó, a földrajzos részben Észak-Európa országait, a skandináv államokat fedezzük fel, a történelmi percekben pedig hazánk 1945 utáni újjászervezésében mélyedünk el jobban. A hetedikesek irodalomórán Móricz Zsigmond Hét krajcár című novellájáról tanulhatnak. Történelemből a 6. osztályosok megtudhatják, hogyan sikerült másfél évszázad után visszafoglalni Budát a törököktől. Fizikából a hang terjedésével, a hangkeltéssel, a hang hullámtermészetével ismerkedhetnek meg a 7. osztályosok, majd a művészet jegyében az impresszionizmus lesz a fő téma. Ezután a nyolcadikosokkal Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényét vesszük górcső alá.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, kedden Berndt Mihály tart előadást „Zajosak vagyunk?” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.