Írás-és olvasáskészség-fejlesztő sorozat az M2 Gyerekcsatornán

Játékos és kreatív megoldásokban bővelkedő sorozat segíti a betűvetés tudományának elsajátítását az M2 Gyerekcsatornán. A Betűvető című animációs sorozat 10 kisvideójában a szerethető dallamokon túl az egy-egy betűhöz kapcsolódó formák, rajzok teszik igazán izgalmassá a betűkkel való ismerkedést a legkisebbek számára. A videókban szereplő rajzokat pedig nem más, mint Bulyáki Zsuzsanna, a Szaffiban, valamint a Hercegnő és a koboldban is közreműködő grafikus készítette.

Az NKA támogatásával készült sorozat megálmodója és életre hívója az Artisjus-díjas dalszövegíró, Orbán Tamás, aki először saját kisfiát kezdte el ezzel a módszerrel a betűvetésre, betűfelismerésre tanítgatni.

„Háromgyermekes apukaként látom, hogy az 5 év körüli gyermekeim érdeklődnek az olvasás iránt, viszont nem tudják mihez kötni a betűk formáit. Az általam ismert ABC-s dalok és versek az alliteráción keresztül próbálnak segítséget nyújtani, ám annak már előfeltétele lenne az írás-olvasás készség. Amikor segíteni próbáltam a gyerekeimnek, vizuális hasonlatokat használtam. Az A betű például olyan, mint az álló létra, vagy a havas hegycsúcs és így tovább. Már a tizedik betűnél és hasonlatnál jártam, amikor bevillant, hogy ebből akár videóalbum is készülhetne – kezdte a videósorozat készítője, aki azt is hozzátette, hogy ez a sorozat hiánypótló is, hiszen nem volt eddig ilyen jellegű, a nyomtatott betűk megismerését segítő tanító videó. –„A koncepció az volt, hogy magyar ABC 24 leggyakrabban előforduló betűjéből raktam ki 10 olyan szót, ami a játékhoz, a gyerekek világához kötődik. A nyelvünkben gyakrabban előforduló betűk a dalokban is többször visszatérnek, így például az A, I, O betűk háromszor is előkerülnek.”

A Betűvető dalait Juhász Attila hangszerelte és Bakó Krisztina énekli. A több mint 150 rajzból, 72.000 fotóból összefűzött videósorozat májustól folyamatosan látható a reklám-és erőszakmentes M2 Gyerekcsatornán, valamint az epizódok a Mediaklikken is visszanézhetők.

Betűvető – hétfőn, pénteken és vasárnap az M2 Gyerekcsatornán 19.25-től!