Robert Schumann művészete és a tűzgyújtás története az M5 pénteki oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Május 22-én (pénteken) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben a harmadikosokat beavatjuk a filmkészítés rejtelmeibe, utána pedig a Nyugat-magyarországi peremvidék jellegzetességeit kutatjuk a negyedik osztályosokkal.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. 8.30-kor hetedikes földrajzzal indítunk, az adásban a hideg mérsékelt öv élővilágával ismerkedhetnek meg a diákok. A nyolcadikosok magyarórán a szóképzés különböző lehetőségeivel találkozhatnak. Történelemből a 6. osztályosok a késő középkor találmányainak és felfedezőinek nyomába szegődnek Varga Szabolcs történész segítségével. Nyolcadikos kémiaórán a tűzgyújtás történetéről lesz szó, a művészet jegyében pedig Robert Schumann munkásságáról, jellegzetes dallamvilágáról mesél Kircsi László zenetörténész a hetedikeseknek. A nyolcadikos osztályfőnöki óra témája a média működése lesz, művészeti perceinkben pedig az avantgárd korának zeneszerzőit ismerhetik meg a végzősök.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg oroszul. 

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, pénteken Makra Zsófia tart előadást „Kihaló és kihalás közeli falvak Magyarországon” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.