Lázár Ervin és a fény terjedése az M5 keddi oktatási műsorában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Május 26-án (kedden) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben a harmadikosok a betegségek okaival, tüneteivel és a lehetséges gyógymódokkal ismerkedhetnek meg, a negyedikesekkel pedig az igemódok világában kalandozunk.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. A 8.30-kor kezdődő, nyolcadikosoknak szóló adásunkban több tantárgyat is érintünk: biológiából az emberi tápcsatornáról lesz szó, a földrajzpercekben Európa mediterrán térségébe utazunk, míg történelemből a határon túli magyarság II. világháborút követő sorsáról tudhatunk meg többet. Hatodikos irodalomórán Lázár Ervin A tolvaj című regényével foglalkozunk. Történelemből a 7. osztályosok megtudhatják, hogy milyen változások mentek végbe a magyar társadalomban a 19-20. század fordulóján. Fizikából a fény terjedésével, visszatükröződésével és törésével ismerkedhetnek meg a hetedikesek, majd a művészet jegyében a zenéről, mint az önkifejezés egyik eszközéről tanulhatnak. Ezután a nyolcadikosoknak az idézésről és a párbeszédről Komlóczi Zoltán drámatanár beszél magyarórán.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, kedden Nemes László tart előadást „Einstein és a kémia. Léteznek-e molekulák?” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg a nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.