Háry János és egy különleges időutazás az M5 szerdai oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Június 10-én (szerdán) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben az elsősök az energiatakarékosságról tanulhatnak, a másodikosokkal pedig az ételpiramisról beszélgetünk.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. 8.30-kor nyolcadikos órával indítunk, az adásban biológiából a központi idegrendszerrel, földrajzból Magyarország népességével, míg történelemből a Szovjetunió felbomlásának körülményeivel ismerkedünk. Ezután a hatodikosok a mondatszavak témakörét járják körül. Történelemből a 7. osztályosok Alapi Tóth Zoltán történelemtanár segítségével megtudhatják, hogy miként változott meg az élet az első világháború kitörését követően, majd a nyolcadikosok fizikából az elektromos áram mágneses hatásairól tanulhatnak. A művészetek jegyében a huncut nagyabonyi obsitos, azaz Kodály Zoltán Háry Jánosának történetével ismerkedhetnek meg a hetedikesek. 11 órától pedig a nyolcadikosok eljátszhatnak a gondolattal, hogy mit tennének, ha egy időugrással 100 évvel korábban találnák magukat és az 1920-as években kellene megkeresniük a kenyérre valót.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg olaszul.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, hétfőn Fekete Sándor tart előadást „Zoomuzikológia” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.