Joseph Haydn és a tengerek élővilága az M5 csütörtöki oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Június 11-én (csütörtökön) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben a harmadikosok egy természetismereti összefoglaló kvízben vehetnek részt, a negyedikesekkel pedig a változó igealakokról beszélgetünk.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. 8.30-kor hetedikes órával indítunk, az adásban földrajzból Nagy Antal zoopedagógussal a tengerek élővilágával ismerkedünk. Magyarból a 6. osztályosokkal az átiratokra és a példázatokra Hans Christian Andersen A rendíthetetlen ólomkatona című meséje és Békés Pál Az ólomkatona című szövegének összehasonlításával keresünk példákat. A hetedikesek az első világháború második szakaszáról tudhatnak meg többet és szóba kerül a tankok kifejlesztése és műszaki jellemzőik is. A nyolcadikosok matematikából ezúttal nem megoldani, hanem megírni próbálnak egy szöveges feladatot, majd a hetedikesek a művészetek jegyében Joseph Haydn közel ötven évet felölelő munkásságáról tanulhatnak. 11 órától a nyolcadikos biológia és földrajz órán Varga Tamás geográfus mesél a természettudományok jövőjéről, valamint saját munkájáról.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg spanyolul.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, csütörtökön Szabó Ádám tart előadást „Farkasok Magyarországon” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.