Örkény István életműve és Szentpétervár az első világháborúban az M5 pénteki oktatási sávjában

Az M5 kulturális csatorna március közepe óta oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat. Az 1-4. osztályosoknak szól az Alsós – Sulikalandok, az 5-8. osztályosoknak pedig a Felsős című műsorunk. Az egyetemisták sem maradnak program nélkül, nekik ajánljuk a Mindenki Akadémiáját. A Mozogj otthon! című adásunkban pedig tornázásra buzdítjuk a kicsiket és nagyokat.

Június 12-én (pénteken) 8 órakor kezdődik az Alsós – Sulikalandok című műsorunk, melyben az elsősökkel összefoglaljuk az ABC betűit, a másodikosokkal pedig az ly és a j helyes használatát gyakoroljuk.

Felsős című műsorunkat a 6-8. évfolyamon tanulók figyelmébe ajánljuk. 8.30-kor nyolcadikos órával indítunk, az adásban biológiából a feltétlen és a feltételes reflexeken keresztül ismét a központi idegrendszerrel ismerkedünk, majd földrajzból Magyarország népességének vizsgálatát, történelemből pedig a Szovjetunió felbomlásának körülményeinek elemzését folytatjuk. Ezután a nyolcadikosok Örkény István, a groteszk humor halhatatlan szerzőjének életművét járják körül. Történelemből a 7. osztályosok Varga Szabolcs történész segítségével megtudhatják, hogy milyen szerepet játszott Szentpétervár az első világháborúban. A nyolcadikosok fizikából a mozgási indukcióról és a váltakozó feszültség létrehozásáról tanulhatnak, majd az erkölcstan órán Kocsis Zsófiával és Komlóczi Zoltánnal életünk lezárult fejezeteiről és a további útra magunkkal vitt tapasztalatokról beszélgetnek. 11 órától pedig az évzáró osztályfőnöki órán Bartók és Kodály búcsúzó kórusairól és a búcsú művészetekre gyakorolt hatásáról tudhatnak meg többet.

11.30-tól a szokott módon a nyelvtanuláshoz nyújtunk segítséget, jön a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg oroszul.

A Mindenki Akadémiája 12.30-tól látható, pénteken Hanga Zoltán tart előadást „Állatkertek feladata a fajmentési programokban és a természetvédelemben” címmel. A műsort este 20 órától megismételjük.

14.45-kor kerül adásba a Mozogj otthon! az M5 csatornán, amiben hivatásos gyógytornászok 10 perces napi adásokban mozgatják meg az otthon ragadt nézőközönséget. Fiatal felnőttek, idősebbek, és gyerekek is bekapcsolódhatnak a tornázásba, hiszen a műsor minden korosztálynak szól.

Az Alsós – Sulikalandok és a Felsős aznapi adásait 15 órától ismételjük meg.