Közleményeink

Wagner Ünnepi Játékok sorozat a Bartók Rádióban

A klasszikus zene rajongóinak Wagner sorozattal kedveskedik a Bartók Rádió. Az operavilág egyik legjelentősebb eseményének számító, nagy hagyományokra visszatekintő fesztiválja, a Bayreuthi Ünnepi Játékok programsorozat idén is július 25-én kezdődött volna. Ebben az évben a fesztivál sajnos elmarad a koronavírus-járvány miatt, azonban a közmédia komolyzenei rádiójának hallgatói felidézhetik az elmúlt évek legszebb dallamait szombattól.

„Úgy gondoltuk, hogy követjük az eredeti műsortervet, és az archívumunkban található, még felhasználható jogokkal rendelkező, Bayreuthban rögzített felvételekkel lepjük meg hallgatóinkat július 25-től” – mondta Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója, majd hozzátette: – „Igaz, hogy nem pótolhatja az összeállítás az élő közvetítések egyidejűségének élményét, a  közönség döbbenetes hatású lábdobogásának hangját, de bízunk abban, hogy a munkából hazatérők kedvéért ezúttal 17 órakor kezdődő közvetítéseink, árnyék-fesztiválunk elnyeri hallgatóink tetszését.”

Szombaton délután 17 órától tehát Silvio Varviso vezényli A nürnbergi mesterdalnokok című operát egy 1974-es felvételen, vasárnap pedig a Tannhäusert hallhatják Wolfgang Sawallisch vezényletével 1962-ből.  Július 27-én, hétfőn indul a Ring Christian Thielemann által irányított, 2008-as sorozat A Rajna kincsével. Ezt követően egy nappal később, július 28-án A walkürt, július 31-én a Siegfriedet, augusztus első napján pedig Az istenek alkonyát hallhatják. A tetralógia közé ékelődik be július 29-én a Lohengrin egy 1953-as archív felvétele Joseph Keilberth vezényletével. A főbb szerepekben Wolfgang Windgassen, Eleanor Steber, Hermann Uhde és Astrid Varnay.