Közleményeink

Új esti műsorsáv indul augusztus 31-től az M5 kulturális csatornán

Librettó néven egyórás kulturális magazin indul az M5-ön, amelyben a művészet és kultúra aktualitásai mellett betekintést kaphatnak a nézők a kulturális élet sokszínűségébe. Az esti műsorsávban továbbá a korábbiaknál hosszabb műsoridővel a kultúrpolitikai, történelmi és társadalmi vitákat tárgyaló Ez itt a kérdés tér vissza a képernyőre.

Az esténként 19 órától látható Librettó stábja elviszi a nézőt készülő színdarabok próbáira, filmforgatásokra, a legfontosabb kiállításokra, de megismertet majd a legérdekesebb könyvújdonságokkal és zenei csemegékkel is. A műsor részeként jelentkezik 19 óra 30 perckor az M5 Híradó, amely után az adás a nap témájával zárul – mondta el az MTI-nek Bán János, az M5 csatornaigazgatója.

Bán János hangsúlyozta: noha a Librettó igyekszik majd bemutatni a kulturális élet minden érdekesebb újdonságát, a műsor nem egyszerű programajánló lesz. Fontos szerep jut például a kritikának: a kulturális újdonságokat több szemszögből értékelik a megszólaló szakemberek.

“A kritika természetesen mindig kényes dolog, hiszen nem minden műről csak pozitív megjegyzések hangzanak majd el, de a néző számára fontosak lehetnek az eltérő megközelítések, szempontok, vélemények egy-egy alkotással kapcsolatban” – jegyezte meg a csatornaigazgató, hozzátéve: a műsorban nemcsak hivatásos kritikusok, művészettörténészek és esztéták szólalnak majd meg, hanem adott esetben például vloggerek is elemzik majd a könyveket, filmeket, kiállításokat.

A Librettó után, 20 órakor kezdődik a korábbiaknál hosszabb Ez itt a kérdés: az M5 nézői kultúrpolitikai, történelmi és társadalmi vitákban mélyülhetnek el hétköznap esténként. A tervek szerint szó lesz a műsorban például a Színház- és Filmművészeti Egyetem struktúraváltásával kapcsolatos vitákról vagy a genderkérdés olykor erőszakos megjelenítéséről is az oktatásban – számolt be a tervekről.

Szintén újdonság, hogy vasárnaponként az Ez itt a kérdés különkiadásában portrébeszélgetéseket láthatnak a nézők a kulturális élet kiemelkedő egyéniségeivel.