Megválasztotta az év szavát a közmédia

 

Hagyományteremtő céllal, idén első ízben választotta meg a közmédia az Év Szavát, amelyről az MTVA felkérésére az anyanyelvi kultúra ápolására létrehozott Montágh Testület tagjai döntöttek. 2020-ban a pandémia idején egyik leggyakrabban használt szó, és ezzel az Év Szava az „egymás”, amely kifejezi, hogy mindannyian felelősek vagyunk magunk mellett másokért is.

„Az egymás szavunk a 14. század óta része a nyelvünknek, már a Jókai kódexben is szerepelt. Két határozatlan névmás, az egyik és a másik tövének összekapcsolódásából jött létre. Az egyik és a másik szó olyan gyakran szerepelt egymás mellett – például az egyik ember szereti a másikat, az egyik segít a másiknak – hogy összetapadt a két tőalak és megszületett az egyetlen kölcsönös névmásunk: az egymás” – kezdte Bordi András, a közmédiafőbemondója, a Montágh Testület beszédtanára.

„2020-ban megmutatkozott egymás kölcsönös segítése az élet minden területén: unokák, nagyszülők vigyáztak egymásra, pedagógusok, diákok próbáltak egymást segítve túljutni a nehéz éven, amikor a távoktatás nélkülözte a személyességet, a közvetlen emberi kapcsolatokat. Ne feledjük, hogy emberek egymásnak ajánlották fel a vérplazmájukat azért, hogy számukra idegen családokban a beteg és egészséges családtagok megmaradjanak egymásnak. Úgy gondolom, soha nem volt ennyire időszerű ez a szó, mint most. Az év utolsó napján remélem, hogy túljutva ezen a járványon, 2021-ben szabadabb életünk lesz, de ugyanilyen fontos marad ez a szó és az egyén előtérbe helyezése helyett az egymás tisztelete, segítsége lesz a fő ismertetője a következő időszaknak” – tette hozzá a szakember.

A Montágh Testület a közmédia olyan tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző testülete, amelynek kiemelt feladata a kulturális értékőrzés, értékteremtés támogatása, különös hangsúlyt fektetve az anyanyelvi, illetve viselkedéskultúra ápolására. Az Év Szavát ezentúl minden év december 31-én hirdeti ki a közmédia a Montágh Testület szakmai érvei alapján.