Egyetlen szó-val ért véget A Dal 2021

Véget ért Magyarország egyetlen dalversenye, amelyben a zsűri idén is a közönséggel együtt kereste az év magyar slágerét. Az immár 10. alkalommal megrendezett műsorban 40 szerzemény mutatkozhatott be élő adásban, ebből a válogatók és az elődöntők után nyolcat hallhatott újra a közönség a döntőben. A fináléban a zsűri pontjai alapján a legjobb négy közé jutott BariLaci – Féltelek, Süle Zsolt – Befúj, Radics Gigi –Egy vagy velem, valamint a Kaukázus – Egyetlen szó című dala. A nézők szavazatai alapján a végső győztes az Egyetlen szó lett.

A 2002-ben alakult Kaukázus együttes zenei világa sokféle stílust ötvöz: a drum and basstől az alternatív rockon át a klasszikus értelemben vett popzenéig. A 2006-ban újraszerveződött zenekarnak a Petőfi Rádió országos ismertséget hozott, most pedig a Duna Televízió A Dal 2021 című műsorának színpadán vett új lendületet a tagok zenei karrierje, amit az Egyetlen szó című szerzeményükért átvett év dala díjjal koronáztak meg. A elismeréssel járó 10 millió forintot a Kaukázus zenei produkciójának fejlesztésére fordíthatja. Terveik között színpadi mű ötlete is szerepel. Emellett a közmédia egy éven belül egy legfeljebb tíz dalból álló lemezfelvételt és egy zeneszámból videoklip készítését biztosítja.

„Babonából sem gondoltunk arra, hogy megnyerhetjük a dalversenyt” – kezdte Said Tichiti, aki bár 22 éve él Magyarországon, A Dal 2021 döntőjében vokálozott először magyarul. „Egyelőre nagyon nagy felelősség a lemez elkészítése, szerencsére a győztes dalon kívül vannak még készülőben továbbiak is. Megígérjük minden egyes nézőnek, aki SMS-ben ránk szavazott, hogy jó élményeket fogunk nekik adni, mert nagyon jó lemezt állítunk össze jó videókkal” – tette hozzá Kardos-Horváth János, aki nemcsak a Petőfi Zenei Díj „Év Dala” címnek, hanem A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója elismerésnek is örülhetett.

A Kaukázus Egyetlen szó című produkciója nyerte A Dal 2021-et (Foto: MTVA\Kaszner Nikolett)

A jubileumi műsor újdonsága, hogy nemcsak a végső győztes, hanem mind a nyolc dal előadója részesült zenei pályájára fordítható támogatásban. A legjobb négy között végzett másik három produkció előadója 5-5 millió forinttal, a további 4 döntős: Andelic Jonathan – Áldom, Katona Petra – Viszlát múlt, a Mudfield – Nincsen szerencsém, Swing á la Django & Herrer Sára feat. Sárközi Lajos – Maradok 1-1 millió forinttal építheti tovább zenei karrierjét.  A műsor egyik missziója, hogy a magyar könnyűzene tehetségeit támogassa, és ezzel az újítással valamennyi finalista álmának megvalósulásához hozzá tudott járulni.

„Példaértékű, hogy a jubileumi műsorban nem csak egy produkció kap pénzbeli támogatást a döntőben. Egymillió forint is irgalmatlanul sokat számít, főleg egy olyan időszak után, mint a tavalyi. Ebből a pénzből videoklipeket vagy egy lemez stúdiómunkáit is lehet fedezni. Az élő zene mellett ez a legfőbb erénye A Dal 2021 című műsornak, hogy szárnyai alá veszi az előadókat” – mondta Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie, a műsor házigazdája, aki 2016-ban maga is átélhette, milyen az év dala előadójának lenni.

Az este során gazdára talált A Dal 2021 Akusztik díj is, amelyről szintén közönségszavazás döntött. A 40 akusztikus átdolgozásból Andelic Jonathan Áldom című dala végzett az első helyen. A közönségkedvenc döntős előadó nem számított a sikerre, meglepetten vette át Ferenczi György zsűritagtól a díjat: „Úgy érzem, hogy a közönség most visszaadta azokat a szárnyakat, amiket az idő eddigi pályámban leszegett vagy meggyengített. Ez azért is fontos visszajelzés, mert azon kívül, hogy az Áldomhoz hasonló dalokat Istennek éneklem, szempont, hogy szóljon az embereknek is, akik hallgatják. Boldog vagyok, hogy sokakhoz szólt, akik nemcsak a döntőig juttattak, hanem általuk elmondhatom, hogy az Akusztik dalverseny győztese lehetek 2021-ben” – fogalmazott a fiatal zenész

A Dal 2021 döntője és korábbi adásai 60 napig visszanézhetők a MédiaKlikken, a legjobb pillanatokból készült összeállítás ide kattintva érhető el.