Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a közmédia

A közmédia számos csatornája változatos programokkal készül pünkösd alkalmából. A nézők megismerhetik az ünnepkör keresztény és népi hagyományait, továbbá élőben követhetik az idei csíksomlyói búcsú eseményeit is.

A Duna Televízió délelőtti magazinműsorában, a Család-barátban már pénteken az ünnepre készülnek. A 10.35-kor kezdődő adásban Pap Bernadett hímző, népi iparművész pünkösdi rózsát készít, a vendégekkel az ünnep valláshoz kapcsolódó részéről is beszélgetnek a műsorvezetők, a konyhában pedig pünkösdhöz köthető ételeket főznek. Az Almárium című műsorban 14.20-tól a pünkösdi hagyományokról, népszokásokról tudhatnak meg többet a nézők.

A világjárvány miatt idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező külföldi zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor, de a Duna Televízió – a Kossuth Rádióval egyetemben – szombaton 11 órától élőben közvetíti a búcsú eseményeit, ezzel is erősítve a hazai és határon túl élő magyar hívők összetartozását. Másnap 11 órától Várpalotáról láthatnak pünkösdvasárnapi evangélikus istentiszteletet a nézők. Pünkösdhétfőn Nagykőrösön szentelik református püspökké Balog Zoltánt, az eseményen – amelyet a Duna 16 órától élőben közvetít – Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Az M5 kulturális csatorna honismereti magazinműsorában, a Hazajáróban szombaton 14.40-től a Csíki-havasok környékét barangolhatják be a nézők virtuálisan. A vasárnap 17 órától adásba kerülő Multiverzumban a pünkösdi ünnepkör kapja a főszerepet. Többek között szó lesz benne a keresztény egyház születéséről és a pünkösdhöz kötődő népszokásokról is.

A Kossuth Rádión szombaton 18 órától hallható Határok nélkülben egy összefoglalóval készülnek a csíksomlyói zarándoklatról és miséről, vasárnap és hétfőn pedig a csatorna több műsorában is a keresztény ünnephez kapcsolódó témákkal foglalkoznak.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Kossuth Rádió együttműködésében készült el A reménység oszlopa című hangjáték, amely 10 részben 10 egymást követő napon keresztül lesz hallható. Az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus eseményeit feldolgozó sorozat első, 25 perces epizódja pünkösdhétfőn 14.05-kor kerül adásba.

Tartson pünkösd hétvégén is a közmédia csatornáival!