Tisztelgés az egészségügy hősei előtt – Semmelweis-nap a közmédiában

Kiemelt szerepet kapnak azok a hősök a közmédiában július 1-jén, csütörtökön, akik emberi életek megmentésére, beteg emberek ápolására és segítésére tették fel életüket. A többi között a Nagyok-díj átadásával, sztárok üzeneteivel, a magyar orvostudomány egyik meghatározó személyiségének életéről szóló dokumentumfilmmel és szívküldi üzenetekkel is készülnek a közmédia televízió- és rádiócsatornái a magyar egészségügy napjára.

A Duna Televízió július 1-jén az Álmomban még operálok című dokumentumfilmet tűzi műsorára a jeles nap tiszteletére. A 16 órakor kezdődő film főszereplője dr. Perner Ferenc emeritus sebészprofesszor olyan orvos, aki kaotikus világunkban emberi tartásával, erkölcsi tisztaságával igazodási pontot jelent. Nemcsak a magyarországi transzplantációs műtétek és infrastruktúra bevezetésében volt úttörő, hanem máig a magyar orvostudomány egyik meghatározó személyisége is. Hatvan évet töltött műtőben és még ma is bejár a Transzplantációs és Sebészeti Klinikára konzíliumokra, ellátja régi betegeit és a medikusokat oktatja. De már csak álmában operál…

Az M5 kulturális csatorna a csütörtökön 19 órakor kezdődő Librettó című műsorával csatlakozik a naphoz, amelyben szó esik az elmúlt év pandémiás időszakának lenyomatáról, valamint az orvoslás megjelenéséről a művészetekben.

A közmédia fontosnak tartja a fiatal generáció bekapcsolódását jeles napjainkba, ezért az M2 gyerekcsatorna szórakoztató, ismeretterjesztő napi műsorában, a Hetedhét kalandban 15.05 perctől a gyerekek megismerhetik az orvosok, nővérek, mentősök munkáját.

Az M2 Petőfi TV sztárok üzeneteit tolmácsolja: az Irie Maffia énekesnője, Sena; Nagy Feró, a Beatrice frontembere; Szivák Zsolti a Cloud 9+ énekese; Szekeres András a Junkies-ből; valamint Takács Vilkó énekes-gitáros is elmesél egy-egy kedves történetet az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos élményeikből.

A Kossuth Rádió délelőtt 9 órakor kezdődő Napközben című műsorának központi témája a mentősök és kórházi dolgozók elmúlt másfél évben nyújtott áldozatos munkája lesz. Az este 21.30-kor kezdődő Nagyok című portréműsor vendége pedig egy egészségügyben dolgozó hétköznapi hős lesz. Az ő áldozatos munkáját és rajta keresztül az egészségügyi dolgozók rendkívüli helytállását, egy jelképes „Nagyok” elismeréssel köszönik meg a Kossuth Rádió munkatársai.

A Nemzetiségi Rádió délelőtti Német nemzetiségi műsora Semmelweis Ignác életével és munkásságával foglalkozik, valamint körbetekintenek a koronavírus-járvánnyal összefüggő köszönetkezdeményezések terén is.

A Dankó Rádió Szívküldi kívánságműsorában a hallgatók köszönőüzeneteket küldhetnek az egészségügyi dolgozóknak, illetve az ő kéréseiket is teljesítik délután 14-17 óra között.

1992 óta ünnepeljük Magyarországon a Semmelweis-napot, a magyar egészségügy napját, tisztelegve az 1818. július 1-jén született Semmelweis Ignác munkássága előtt. 2011 óta az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak munkaszüneti nap, amikor minden évben szakmai elismeréseket adnak át és ünnepi megemlékezéseket tartanak országszerte. Az egészségügyi dolgozók munkája előtt tiszteleg ezen a napon a közmédia is.

 

Július 1-je a magyar egészségügy napja – a közmédia műsorán is!