Toldi-premier a közmédiában: Arany János karakterei megelevenednek a képernyőn

A 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) hangzott el, hogy a Kecskemétfilm Kft. legújabb munkáját, a Toldit a közmédia ősszel tűzi műsorára. A premier szeptember 19-én, vasárnap 19.40-kor lesz a Duna Televízión. Az Arany János-emlékévhez kapcsolódóan az MTVA pályázatot hirdetett, amelynek eredményeképpen évtizedek után ismét nagyszabású animációs filmmel büszkélkedhet a hazai rajzfilmgyártás. A Toldi-sorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által nyújtott támogatási összegből valósult meg. A Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész, Jankovics Marcell nevével fémjelzett sorozat különlegessége, hogy egyedi, kézzel rajzolt technikával készült, ami ma is értékálló minőséget képvisel.

Bakonyi Péter, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Gyermek, Ifjúsági és Film Főszerkesztőség főszerkesztője a bejelentés során kiemelte, hogy „a közmédia és a Kecskemétfilm kapcsolata régi múltra tekint vissza. Az együttműködés keretében a Duna Televízión lesz látható a műhely legutóbb elkészült darabja. A közmédiának küldetése, hogy szerepet vállaljon a kultúra-közvetítésben, Arany János Toldija pedig egyértelműen magyar kultúrkincs. Az adaptáció hidat képez a nemzedékek között és generációkat köt össze, haladva a korral, de az eszmei értéket megőrizve.” Emellett hozzátette, hogy a magyar rajzfilmgyártás új gyöngyszemének premierje alkalmából országos kampánnyal készül a közmédia. A közönség már szeptember elejétől találkozhat az animációs sorozattal az újságokban, online és social felületeken.

Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és a Kecskemétfilm Kft. igazgatója kiemelte: nagy ajándék a kecskeméti rajzfilmstúdiónak, hogy, az idei, ötvenéves évfordulójukra elkészült a Toldi animációs sorozat a közelmúltban elhunyt Jankovics Marcell rendezésében. „Jankovics Marcell – híven Arany Jánoshoz – egy tizenéves fiatalember karriertörténetét mutatja meg, kinek még legénytoll sem pelyhedzik állán. Megtalálta a humort is a költő szövegében, de még Petőfi is segítségére volt Arany személyének megjelenítésében” – tette hozzá.

Az elbeszélő mű, amely ismertté tette a költőt, elmaradhatatlan eleme a hazai közoktatásnak. Az animációs technikának köszönhetően a magyar irodalom és kultúra egy darabja kel életre a XIX. századi költemény modern feldolgozásában. A tévésorozat az Arany-eposz tizenkét fejezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll.

A nagyközönség a sorozatot hat vasárnap este követheti a Duna Televízión. A vetítéssel a közmédia célja az értékteremtés és a kultúra ápolása mellett többek között a magyar rajzfilmgyártás támogatása, továbbá lehetőség biztosítása az oktatási tartalmak színesítésére, ami remélhetőleg nem csak az általános iskolásoknak lesz szórakoztató élmény.

További tartalmak: https://toldianim.hu/  

Toldi – szeptember 19-től vasárnaponként 19:40-től a Dunán!