Mesés tartalmak a közmédia csatornáin: Válogatás a magyar animáció mestereitől

A hazai rajzfilmgyártás színe-java várja a közmédia nézőit október 21. és november 4. között. Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója, valamint az animáció világnapja alakalmából két hétre visszatérnek közkedvelt mesefiguráink. A Válogatás a magyar animáció mestereitől című műsorfolyamban kortárs alkotások és töretlen népszerűségnek örvendő klasszikusok várják a műfaj kedvelőit.

Igazi csemegével készül a közmédia a rajzfilmrajongóknak. Az animáció világnapja alkalmából kéthetes műsorfolyam várja a nézőket október 21. és november 4. között. A filmgyártás legszínesebb ága immár több mint száz éves hagyománnyal rendelkezik Magyarországon, nemzetközi sikerekkel és gazdag repertoárral büszkélkedhet. A közszolgálati média kiemelt célja a nívós gyűjteményünk megőrzése, bővítése és kulturális értékének széleskörű közvetítése. A Válogatás a magyar animáció mestereitől című programsorozat ikonikus főszereplői között Szaffi, Grabowsky, Gusztáv és Lúdas Matyi bukkannak fel, akiken generációk nőttek fel, és akikhez szállóigék sokasága köthető.

Az esemény során a közszolgálati csatornák megemlékeznek a műfaj emblematikus alakjáról, Jankovics Marcellről is. A Kossuth- és Balázs Béla díjas rajzfilmrendező október 21-én lenne 80 éves.  Időtálló művei közül a Duna Televízió a János vitézt és a Sisyphust mutatja be. Október 24-én 19.40-től utolsó nagyszabású alkotása, a Toldi animációs sorozat záró része látható. Az M5 kulturális csatornán az Ének a csodaszarvasról, valamint Az ember tragédiája lesz műsoron. Az M2 Gyerekcsatorna az örök igazságokat rejtő Magyar népmeséket vetíti. A Bartók Rádió Cine-java – a legjobb filmzenék című műsorában a János vitéz és a Toldi zenéiből hallható válogatás. Petőfi Sándor elbeszélő költeményéhez Gyulai Gaál János komponálta a dallamot, míg Arany János művének adaptációjában Selmeczi György és Krulik Zoltán szerzeményei csendülnek fel.

Az animációs örökségünket bemutató válogatásban Dargay Attila máig kiemelkedő rendezései is megtalálhatók lesznek: a Dunán a Szaffi, a Variációk egy sárkányra, míg az M5 kulturális csatornán a Lúdas Matyi. A sorból Ternovszky Béla legendás Macskafogója sem hiányozhat. Az idén 35 éves bűnügyi filmvígjátékot a Duna vetíti, a csatorna a kultikus rajzfilmeken kívül a kortárs alkotók munkáit is bemutatja; így a Maestrót, valamint a Szerelem-Loveot. Az M2 Gyerekcsatorna a Vizipók-csodapókkal és Misi Mókus kalandjaival várja a legkisebbeket. A mesehősök mellett a fülbemászó dallamokról sem lehet megfeledkezni. A Bartók Rádióban különleges rajzfilmkoncert hangzik el a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában. Hallható lesz a TV Maci, a Szaffi, a Macskafogó, a Mézga Család, A nagy hohoho horgász, a Vuk, és a Kodály Zoltán által írt Háry János zenéje, valamint a Liszt-rapszódia a Lúdas Matyiból.

A részletekért érdemes követni a közszolgálati csatornák Facebook oldalát, ahol további mesés tartalmak és mára klasszikussá vált, nemzetközi sikereket aratott animációs rövidfilmek várják az érdeklődőket. A rajzfilmek mellett kvízzel is készült az m3.hu. Vajon milyen újdonságokkal szolgálnak a már jól ismert figurák?

Válogatás a magyar animáció mestereitől – október 21-november 4. között a közmédia csatornáin!