Toldi rajzpályázatot hirdetett az MTVA: Jankovics Marcellre emlékezik a közmédia

Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója alkalmából kéthetes programsorozattal emlékezik meg a közmédia a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőről. Ikonikus műveinek bemutatása mellett az MTVA rajzpályázatot is hirdetett általános és középiskolásoknak. Az alkotásokat utolsó nagyszabású munkája, a Toldi animációs sorozat kapcsán várják a szervezők.

Toldi Miklós alig egy hónap alatt meghódította a közönség szívét. Arany János elbeszélő költeményének modernkori feldolgozásával hosszú évtizedek után bővült a hazai rajzfilmgyűjtemény. A 19. századi művet a világhírű Kecskeméti Rajzfilmstúdió keltette életre. Jankovics Marcellnek utolsó rendezésével sikerült valamennyi korosztályhoz közelebb hoznia a kötelező olvasmányt, megőrizve annak kulturális értékét. A nagyközönség a hős lovag történetét az eredeti szöveggel élvezheti, részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációk kíséretében.

Az elme pallérozása után most pedig jöhet a színes ceruzák hegyezése. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező születésének 80. évfordulója alkalmából rajzpályázatot írt ki az MTVA általános és középiskolásoknak, hogy kiderüljön, miként látják a fiatalok az Arany-eposz szereplőit, jeleneteit a 21. században. A karakterek és izgalmas jelenetek ábrázolásán túl akár egy egész ének elmesélésére is lehetőség van, képregény formájában. A felhívásra november 4-ig a toldi@mtva.hu e-mail-címre küldhetik be a pályaműveket a jövő animációs mesterei. A szakmai zsűriben helyet foglalnak a hazai rajzfilmgyártás legújabb gyöngyszemének alkotói is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője. A részletek megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon. Ihletforrásért is érdemes az oldalra látogatni, hiszen elérhetők a Toldi korábbi epizódjai és egyéb különleges tartalmak.

A közmédia a magyar animáció mesterének tiszteletére, a pályázat mellett, ikonikus alkotásaival is készül. A Duna Televízió a János vitézt, a Sisyphust, valamint a Toldi sorozat utolsó két részét mutatja be. Az M5 kulturális csatornán az Ének a csodaszarvasról és Az ember tragédiája lesz látható.

Toldi animációs sorozat – dupla résszel vasárnap 19.40-től a Dunán!