A nemzet búcsúja: Puskás Ferencre emlékezik a közmédia!

A nemzet búcsúja címmel mutatja be az m4sport.hu november 17-én Puskás Ferenc halálának 15. évfordulóján a legendás labdarúgó ötórás búcsúztatóját. A ceremónia „közvetítése” 16 órakor kezdődik a közmédia sportoldalán. Ennek során a nézők olyan pillanatokat is láthatnak, amelyet eddig csak azok élhettek át, akik részt vettek a 15 évvel ezelőtti temetési szertartáson.

Az Aranycsapat kapitánya 2006. november 17-én hunyt el, a lélekemelő ceremóniát és búcsúztatót pedig 2006. december 9-én tartották: a Puskás Stadionban a labdarúgók, a sportvilág búcsúzott a névadó ravatalánál (eljöttek az egykori madridi csapattársak is), aztán az ágyútalpra helyezett koporsót a katonai tiszteletadás helyszínére, a Hősök terére, majd a világhírű magyar futballista végső nyughelyére, a Szent István Bazilikába kísérték a családtagok, pályatársak és a tisztelők, rajongók többezres tömege.  A nemzet búcsúja teljes vetítéséhez mégis a halálozási évfordulót tartja megfelelőnek a közmédia és Szöllősi György, aki Puskás-nagykövetként, a Kegyeleti Bizottság és a család egykori szóvivőjeként támogatta a szertartás vetítését.

Puskás Ferenc életének és munkásságának társadalmi jelentőségére való tekintettel a közmédia kiemelt feladatának tekinti, hogy méltóképp emlékezzen meg a Nemzet Sportolójáról. Halálának 15. évfordulója alkalmából az m4sport.hu felületen valós időben, az eredeti közvetítéssel megegyező hosszúságban mutatjuk be a legendás magyar labdarúgó temetési szertartását, a nemzet búcsúja címmel” – fogalmazott Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója.

Az ötórás közvetítést és búcsúztatót számos külföldi díszvendég, hazai sportolói és közéleti nagyság jelenléte tette emlékezetessé és valóban világraszóló eseményé. Ezen alkalommal ígérte meg a Real Madrid elnöke, hogy Puskás Ferenc szobrot kap a madridi klub edzőközpontjában. A megható ceremónián szavalt Csurka László, énekelt mások mellett Demjén Ferenc, a Kiss-Rigó László által celebrált gyászmisén a hívek könyörgéseit olvasta fel többek között Grosics Gyula, Franz Beckenbauer, Détári Lajos, Bozsik Péter, gyászbeszédet mondott Sepp Blatter, Szepesi György, Buzánszky Jenő vagy Juan Antonio Samaranch.

„2006 őszén, kiábrándító közéleti környezetben kellett a Schmitt Pál elnök úr által vezetett, a család által felkért Kegyeleti Bizottságnak és a monstre búcsúceremóniát rendező Koltay Gábornak méltó temetést szervezni a világ legismertebb magyar emberének, a töretlen és általános népszerűségével a magyarokat egyesítő Puskás Ferencnek – jelentette ki Szöllősi György, Puskás életrajzírója, egykori családi barát, ma a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete –,s azt hiszem, hogy aki 15 év távlatából végignézi ezt a megindító közvetítést, meggyőződhet róla, hogy úgy köszöntünk el Öcsi bácsitól, ahogyan illett és hogy abból ma is erőt meríthetünk.”