A sarkkörön túli Világarchívumba kerülhetnek az MTVA archív tartalmai

Az 1887 óta őrzött magyar nyomtatott és audiovizuális örökség bekerülhet az Északi-sarkköri Világarchívumba (AWA), ahol olyan intézmények gyűjteményeit őrzik már, mint a Vatikáni Apostoli Könyvtár vagy az Európai Űrügynökség. Hogy technikailag miéként lehet az emberiség kulturális örökségének része az MTVA Archívuma és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), erről tárgyalt december 2-án Budapesten, az MTVA székházában a Világarchívumot működtető cég vezetője és Répászky Lipót, a Nemzeti Audiovizuális Archívum ügyvezető igazgatója.

Az MTVA Archívum és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) elkötelezett őrzője az audiovizuális kulturális örökségnek. A digitális adatok hosszú távú megőrzésének jegyében az MTVA székházában tartott szakmai találkozón vett részt december 2-án, csütörtökön Répászky Lipót, a NAVA ügyvezető igazgatója, valamint Rune Bjerkesstrand, az Északi-sarkköri Világarchívumot (AWA) működtető Piql cég norvégiai vezetője.

„A NAVA 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a legnagyobb magyarországi TV- és rádiócsatornák, köztük a közszolgálati médiaszolgáltatások magyar gyártású műsorait. Az MTVA Archívuma a Magyar Rádió, Televízió mellett az MTI Fotó és Sajtóarchívumában őrzi 1887 óta a magyar audiovizuális örökségünket.  Egyértelműen helye van a Világarchívumban ugyanúgy a történelmi fotóinknak, mint rádiós irodalmi műveinknek, vagy ismeretterjesztő mozgóképeink mellett a felbecsülhetetlen értékű kottáknak, hogy a digitális technológia segítségével hosszú távon is megőrizzük az utókornak” – monda Répászky Lipót, a Nemzeti Audiovizuális Archívum ügyvezető igazgatója.

A budapesti szakmai találkozón szó esett többek között a tartalmak eljuttatásának formájáról, a tárolt adatmennyiség és annak technológiai kérdésköréről. A Világarchívum vezetője megtekintette a legmodernebb technológiákra alapozott Rádióarchívumot, és betekintett az átadásra kerülő tartalmak digitalizálásába és restaurálásába.

A Világarchívum 2017-ben jött létre a Piql kezdeményezésére azért, hogy az analóg és a digitális technológia ötvözésével, az online hálózatokról függetlenül biztonságos helyen őrizze az emberiség kulturális örökségét. A sarkkörön túl található elhagyott szénbányában olyan speciális körülményeket alakítottak ki, amelynek köszönhetően hosszú évszázadokon át elérhetőek lesznek az itt elhelyezett digitális tartalmak, így őrizve a tudást az utókornak. A NAVA és MTVA tartalmai olyan intézmények gyűjteményei mellé kerülhetnek fel a Világarchívum részeként, mint a Vatikáni Apostoli Könyvtár, az Európai Űrügynökség, az UNICEF, a Mexikói vagy a Brazil Nemzeti Levéltár, a Norvég Nemzeti Múzeum, a Norvég Szépművészeti Múzeum vagy hazánkból az Országos Széchényi Könyvár.