Kreatív foglalkoztató füzet a Rozmaring kunyhó történeteiből

Rendkívül hasznos kiadvány született a Rozmaring kunyhóból. A bábsorozatban bemutatott tanulságos történeten alapul az a feladatgyűjtemény, amellyel a szülők és a pedagógusok játékos módon fejleszthetik a gyermekek kreativitását, segíthetik érzelmeik feldolgozását. Az ötéves kortól ajánlott foglalkoztató a Rozmaring kunyhó weboldaláról tölthető le.

 

Az M2 Gyerekcsatornán húsz év után debütált a közmédia által gyártott saját bábsorozat 2021. október 9-én. A bájos szereplők, az öt cserfes guba és Napraforgó történeteikkel hamar belopták magukat a nézők szívébe. Napraforgó, és a gubák, Mályva, Kele, Deske, Lári és Fári életét, vidám, meghitt és olykor szomorú pillanatait követhették a gyermekek tizenkét szombat estén át. A gubák történetei fejlesztik a kicsik empátiáját és nagyon sokat segítenek abban, hogy eligazodjanak az érzelmeik között, érzékenyítsék őket egyes témák iránt. Ezért a sorozatot alapul véve elkészült egy komplex fejlesztőfüzet, amely nem pusztán a karakterekre épít, serkenti a kreatív gondolkodást, és elősegíti a tudatos médiafogyasztást is.

 

Az alkotók, a sorozat írója Trömböczky Napsugár drámainstruktor, és kollégája Hollósy Réka által írt feladatgyűjtemény felnőtt segítséggel, párban, kis- vagy nagycsoportban egyaránt használható, nagy részük otthon, családban is kipróbálható. A gyakorlatok egy része kifejezetten drámajáték alapú, osztályokban, csoportokban működik. A feladatokat úgy tervezték, hogy bárki biztonsággal játszhassa pedagógiai szakképzettség nélkül is. A füzet egy olyan gyűjtemény, amit szabadon lehet alakítani a közös játékhoz, beszélgetéshez. Gyakorlatai a Rozmaring kunyhó című sorozatra épülnek, a játékok megélését gazdagítja és segíti ha követték a résztvevők az epizódokat.

 

A foglalkoztató segítségével megalkotható az otthoni környezetben is a Rozmaring kunyhó, felvidíthatók a szoba zugai, tárgyai, de a bábsorozat történetében megismert „sajnálomtalanítás” is kipróbálható az iskolában. A füzet gubás játékokat is tartalmaz, amely során Mályváék bőrébe bújva mesélhetnek a csoport tagjai interaktív módon történetet, vagy rajtuk keresztül megfogalmazhatják problémáikat, gondolataikat. A bábsorozatban megismert Varázsórával előre lehet pörgetni az idő kerekét, ami megmutathatja, miért félnek a gyerekek a felnőtté válástól, és elmondhatják, miként látják jövőbeli önmagukat. A foglalkoztató-gyűjtemény feldolgozó kérdéssort is tartalmaz, olyan játékokkal, kérdésekkel amelyek segítik a gyermekeket a részekkel kapcsolatos gondolataik megfogalmazásában.

 

Az epizódok témáiról, és arról, hogy azok milyen kihívást jelentenek a nevelésben Polányi Viktória tanácsadó szakpszichológus és meghívott vendégeik a Rozmaring pillanatok a családnak podcast sorozatban is beszélgettek. A Mediaklikk felületén és a Spotifyon is megtalálható részek célzottan felnőtteknek, szülőknek készültek. A kreatív foglalkoztató a Rozmaring kunyhó weboldalán érhető el.

 

A Rozmaring kunyhó 12 epizódja újranézhető a mediaklikk.hu/rozmaringkunyho oldalon.