Újabb ellenzéki politikai támadás a független magyar közmédia ellen

Újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz-ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba.

 

A magyar baloldal nem először ront rá a magyar közmédiára: egyszer fizikai erőszakkal, máskor a társutas média segítségével, de van, hogy politikai nyomásgyakorlással kívánnak beavatkozni a szerkesztői munkába, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az amúgy rájuk is vonatkozó törvényi előírásokat.

 

Az, hogy a magyar politikai baloldal ebben a feszült helyzetben ismételten a független média intézményrendszerét támadja, teljes mértékben elfogadhatatlan. 2018 decemberében például erőszakkal hatoltak be az MTVA székházába, hogy jogellenesen olvassák be a követeléseiket az élő közszolgálati adásban, valamint verbálisan és fizikailag fenyegessék munkatársainkat, illetve a személyiségi jogaikat semmibe véve megfélemlítsék őket. Az agresszióért azóta sem tanúsított megbánást vagy kért bocsánatot kollégáinktól egyik ellenzéki képviselő sem.

 

Az elmúlt 24 órában immár a harmadik ilyen befolyásolási kísérlet történt. Előbb Ungár Péter – aki korábban maga is ott volt a közmédia székházába jogellenesen behatalók között – próbált fenyegetőleg fellépni, később Polyák Gábor követelte az MTVA vezetőjének menesztését, most pedig a baloldal miniszterelnök-jelöltje fordul a külföld felé, a tőle megszokott vehemenciával állítva valótlanságokat a közmédiáról.

 

A választás közeledtével ugyan érthető, de elfogadhatatlan és felháborító, hogy a baloldali ellenzék ismét politikai nyomást akar gyakorolni a magyar közmédiára. A mi szerepünk azonban egyértelmű és világos: pártoktól függetlenül hiteles tájékoztatást kell adnunk hazánk és a világ legfontosabb eseményeiről minden magyarnak. Rögzítjük, hogy a magyar közmédiában egyedül a szerkesztői szabadság határozza meg, hogy mi és hogyan kerüljön a híradásokba.

 

A közmédia rendszere ellen irányuló sorozatos nyomásgyakorlási, beavatkozási kísérletet határozottan visszautasítjuk, egyben annak tényéről tájékoztatjuk a Médiatanácsot, valamint a Nemzeti Választási Bizottságot.

 

 

Dobos Menyhért vezérigazgató                                                           Papp Dániel vezérigazgató

Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.                                      Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

a Közmédia Választási Iroda elnöke