Olasz vezető karmester a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinél

A neves olasz dirigens, Maestro Riccardo Frizza vezető karmesterként csatlakozik a Magyar Rádió Művészeti Együtteseihez (MRME) 2022 szeptemberétől Vásáry Tamás elnök-karmester és Kovács János állandó karmester mellé. Új koncertévadát sajtótájékoztató keretében ismertette az MRME, amelyben az új karmester két hosszabb periódusban négy alkalommal dolgozik majd az együttesekkel.

Következő koncertévadában új vezető karmesterrel és változatos zenei kínálattal várja a klasszikus zene kedvelőit az MRME. Riccardo Frizza a felkérést örömmel fogadta, úgy fogalmazott: „Rendkívül nagyra tartom a magyar zenészeket. Akárhányszor jövök Budapestre, mindig remekül érzem magam. Nem titkolt célom, hogy irányításom alatt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Európa legkiválóbb szimfonikus zenekarává fejlődjön.” Kapcsolata a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával 2017-ben kezdődött. A közös munkát mindkét fél nagyra értékelte, így az MRME vezetősége őt kérte fel a vezető karmesteri tisztség betöltésére.

Az új koncertévadot beharangozó sajtótájékoztatón Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója kiemelte, hogy az MRME az elsőrangú művészeivel újabb és újabb sikereket képes elérni. „Hazai és nemzetközi színtéren egyaránt közvetítői a közös komolyzenei gyűjteményünknek és kulturális értékeinknek, amely mindenkori közszolgálati feladat is. Éppen ezért továbbra is kiemelt cél a közmédia számára az MRME működéséhez szükséges valamennyi feltétel megteremtése és biztosítása, hogy ilyen nagyszabású koncertsorozatokkal gazdagodjunk.”

Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója örömteli várakozással tekint a 2022/23-as évad hangversenyeire: „Öröm és megtiszteltetés, hogy ilyen rangos művészekkel dolgozhatunk együtt, akikkel közösen gyarapíthatjuk és közvetíthetjük a kulturális értékeinket, megőrizhetjük zenei örökségünket, felejthetetlen zenei élményeket nyújtva ezzel a közönségünknek. Az új évadban Kodály Zoltánról is méltóképpen megemlékezünk születésének 140. évfordulója alkalmából: Pad Zoltán vezette énekkarunk főszereplésével egy nagyívű „hangzó összkiadást” indítunk útjára, amely sorozatban az a cappella és hangszerkíséretes kórusművek mellett a nagy oratóriumok is megszólalnak. Új helyszínként zenekarunkkal három alkalommal a Magyar Zene Házában is fellépünk, ami különösen izgalmas számunkra.”

Bemutatták a 2022/2023-as évad bérleteit is. A Lehel-bérlet hat, a Dohnányi-bérlet öt előadásból áll majd a Müpában és a Zeneakadémián. Az ősztől induló hangversenyévadban az együttesek elnök-karmestere, Vásáry Tamás önálló bérletében nagyszabású Schubert-sorozatot vezényel, amelyben az összes szimfónia mellett az Asz-dúr és az Esz-dúr mise is elhangzik. Folytatódik az Énekkar a cappella művekből építkező Sapszon-bérlete is. A hangszeres kamarairodalom gyöngyszemeivel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának muzsikusai folytatják a Variációk kamarazenére című sorozatukat a Párbeszéd Házában.

A nem bérletes előadások között ismét szerepel az Újévi nyitány a Zeneakadémiával együttműködésben, a Bartók Rádió és az M5 élő közvetítéseivel. A karmester ezúttal Oliver von Dohnányi lesz. Az évad során az MRME vendége lesz többek között Vígh Andrea, Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Fenyő László, Fejérvári Zoltán, ifj. Sapszon Ferenc, Erdei Péter, Vashegyi György és Káli Gábor. A külföldi sztárok közül Kian Soltani perzsa származású gordonkavirtuóz, Erik Bosgraaf blockflöteművész, a Csajkovszkij-verseny győztes Dmitry Masleev zongoraművész, valamint Philippe Ahmann, a lipcsei Rádiókórus karnagya érkezik az MRME-hez.

Riccardo Frizza a következő évadban négy alkalommal dirigálja majd az együtteseket, de a nagyközönség már március 24-én, csütörtökön este is láthatja az MRME élén a Müpában, ahol Mahler 2., „Feltámadás” szimfóniáját vezényli. A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti.

A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek bérletei kedvezményes áron már megvásárolhatók a radiomusic.hu honlapon és az ismert jegyirodákban. A honlapon a teljes 2022-2023-as évad programfüzete is megtekinthető.