Westernfaluban forog A helység kalapácsa

Hamisítatlan western hangulatban forog az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a Megafilm gyártásában készülő, A helység kalapácsa című tévéfilm. A sajtóbejelentéssel egybekötött, nyilvános forgatási napon kiderült, hogy mi köze van Petőfi Sándor eposzparódiájának Tarantino világához, és milyen az, amikor mindezt az alkotók ötvözik a magyar népi kultúra motívumaival.

A Tordasi Westernfaluban forog A helység kalapácsa című film. A mai forgatási napra a sajtó képviselői is meghívást kaptak, és mielőtt beleshettek volna a kulisszák mögé, Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója, Kálomista Gábor, a Megafilm producere, Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) igazgatóságának elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója és Dombrovszky Linda, a film rendezője sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogyan jutott el a film az ötlettől a megvalósításig.

Az MTVA megrendelésére és finanszírozásában készülő film sajtónyilvános forgatásán Papp Dániel, Magyarország legnagyobb médiavállalatának vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a Petőfi – bicentenárium méltó megünneplésére kezdeményezték az egyedi feldolgozású alkotás elkészülését, mivel az MTVA fontos feladatának tekinti a kulturális értékeink megőrzését és ápolását. Papp Dániel úgy fogalmazott: „Petőfi emblematikus alakja az egyetemes magyar kultúrának, 200 évvel ezelőtt megtestesítette azokat az értékeket, amelyekkel a mai fiatalok is tudnak azonosulni, mint a hazaszeretet és a szabadságvágy, így munkásságát be kell mutatni az újabb és újabb generációknak.” Az MTVA vezérigazgatója hozzátette: „a közmédiának alapvető kötelezettsége, hogy a költő valamennyi művét megismertesse a nézőkkel, és ezt az adott kornak megfelelően, változatos formában tegye. Ennek a nagyszabású törekvésnek a megvalósításához a közmédia számos televíziós, rádiós, valamint online felülete is rendelkezésre áll.”

Kálomista Gábor, a Megafilm producere elmondta: „Több, mint öt évtizede készült utoljára film A helység kalapácsából, így amikor jött az ötlet, hogy ilyen különleges módon – kikacsintva a western és a zenés filmek felé – közelítsük meg a történetet, rögtön belevágtunk. Nagyszerű, hogy sikerült partnernek megnyernünk az MTVA-t és a Petőfi Kulturális Ügynökséget. Nagyon ügyeltünk arra, hogy méltó módon adaptáljuk a művet és közben látványos legyen minden a vásznon.” – mondta el a Megafilm producere.

Demeter Szilárd, a PKÜ igazgatóságának elnöke, a PIM főigazgatója arról beszélt, hogy a Petőfi – bicentenárium során olyan produkciókat szeretnének létrehozni, amelyek megmutatják a magyar kultúra sokszínűségét. „Számunkra Petőfi az a magyar kultúrát meghatározó alak, akinek az életművét őriznünk és ápolnunk kell” – mondta Demeter Szilárd, és hozzátette: „a bicentenárium kapcsán számos olyan projekttel készülünk, amelyekkel a „szobor-szerű” Petőfi képet élővé tudjuk tenni.” Örömmel fogadták az MTVA kezdeményezését, hogy a Tarantino filmek hangulatát idéző, A helység kalapácsa feldolgozás készüljön.

Dombrovszky Linda, a film rendezője egy vallomással kezdte: „Amikor a színészek meghallották a koncepciót, hogy egy poros westernfaluban forgatunk, először magyarázkodnom kellett – mesélte mosolyogva a rendezőnő, hiszen valóban izgalmas rendezői megközelítés a Tarantino filmek hangulatát idéző miliő, amelyben teljes egészében az eredeti Petőfi szöveg hangzik el. Kiemelte Ferenczi György zenéjét, akivel együtt kerestek Petőfi verseket, amelyek aztán amerikai folk stílusban szólalnak meg egy autentikus western kocsmában.

A sajtónyilvános forgatási nap főszereplője Ember Márk volt, akivel egy látványos jelenetet vettek fel, rengeteg táncossal és statisztériával. A színész Csepü Palkó szerepében énekelt és táncra is perdült. „Az egyetemi évek alatt, színpadon találkoztam már A helység kalapácsával. Ebben a filmben az az igazi élmény számomra, hogy csibészesen nyúltunk a szöveghez” – mondta a kölyökképű színész, aki elárult egy kulisszatitkot is: kackiás bajuszát a szerep kedvéért növesztette meg.

Szereplők: Zayzon Zsolt, Pindroch Csaba, Cserna Antal, Szervét Tibor, Györgyi Anna, Nagy Viktor, Hunyadkürti István, Ember Márk,Gubás Gabi

Alkotók: Producer: Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor, Rendező: Dombrovszky Linda, Dramaturg: Somogyi György, Operatőr: Hartung Dávid, Vágó: Pap Levente, Zeneszerző: Bolcsó Bálint, Dalszerző: Ferenczi György