Premier előtt mutatták be A helység kalapácsát – A Dunán január 22-én debütál a film 

Petőfi Sándor azonos című eposzparódiájának, A helység kalapácsának különleges filmes adaptációját a Corvin Moziban vetítették le három nappal a televíziós premier előtt.  A bemutatón részt vettek a film alkotói és szereplői is.

Kálomista Gábor, a film producere elmondta: az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a MEGAFILM Service gyártásában készült film hűen követi az eredeti történetet és szövegkönyvet, miközben Petőfi nyelvi leleményességét és eposzparódiáját filmes stílusparódiával ötvözi, amely nemcsak az irodalmi mű humorát erősíti, de frissé, a mai néző számára is fogyaszthatóvá teszi azt.

Petőfi komikus eposzából több mint öt évtizede készült utoljára film. Zsurzs Éva 1965-ös rendezésében klasszikus filmes eszközökkel elevenítették meg a művet. A Megafilm alkotása azonban különleges módon közelíti meg a történetet, az alkotók ugyan kikacsintottak a western és a zenés filmek felé, de közben ügyeltek arra is, hogy méltó módon adaptálják az alkotást, mégis látványos legyen, amihez profi kaszkadőrök is hozzájárultak. Dombrovszky Linda rendező és alkotótársai Petőfi hősköltemény-paródiáját izgalmas köntösbe öltöztették: az eredeti szöveg megmaradt, viszont vizuálisan egy különleges, újszerű látványvilágot teremtettek. Érdekesség, hogy a filmben elhangzó dalok mind Petőfi-költemények, Ferenczi György által megzenésítve.

A templomtornyon kötélen lemászó, és így kiszabaduló Fejenagyot Pindroch Csaba formálta meg. A címben is szereplő helység ebben a filmben egy soha nem létezett, időtlen, western-easterni település, ahol a vadnyugati idegenként megérkező Mesélő chopperén ülve kezd bele a jól ismert történetbe. „A Petőfi-bicentenáriumhoz csatlakozva a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, televíziós premierrel tisztelgünk életműve és nagysága előtt. A közmédia számára fontos megemlékezni a történelmünket formáló nagyjainkról, azokról, akik maradandót alkotva tettek a hazáért, a nemzeti összetartozásért, a szabadságért” – mondta el Papp Dániel az MTVA vezérigazgatója.
Dombrovszky Linda rendező elmondta: ahogy a vetítés, úgy a forgatás is nagyon jó hangulatban telt, hiszen A helység kalapácsa Petőfi méltán közkedvelt elbeszélő költeménye, minden megtalálható benne, ami a hétköznapjainkat izgalmassá teszi, fondorlat, ármány, cselszövés, szerelem, Petőfi nyelvi humorát pedig a filmben a paródia műfaja tovább erősíti. 

PREMIER: A helység kalapácsa január 22-én 20:30-kor a Dunán.

Karakterek:

MESÉLŐ – Zayzon Zsolt A messziről jött vadnyugati mindentudó idegen, aki végigkalauzolja a nézőket a történeten.
FEJENAGY – Pindroch Csaba A helység kalapácsa, erős alkatú férfi, igazi macsó, akinek az esze ugyan kissé lassan forog, de ha elhatároz valamit, akkor a falon is átmegy, és véghez viszi.
KÁNTOR – Cserna Antal Lágyszívű, gyáva, könnyen befolyásolható karakter, aki halálosan szerelmes Szemérmetes Erzsókba.
HARANGLÁB – Szervét Tibor A „fondor lelkületű egyházfi” ravasz, ármánykodó alak, aki régóta gyűlöli Fejenagyot, és az ő terve az egész konfliktus magja.
SZEMÉRMETES ERZSÓK – Györgyi Anna A falu egyetlen kocsmájának tulajdonosa, aki imádja, ha a vendégek udvarolnak neki, még akkor is, ha ezzel féltékennyé teszi szerelmét, Fejenagyot.
BAGARJA URAM – Nagy Viktor A „béke barátja”, jóravaló ember, aki, ahogy kitör a verekedés a kocsmában, egyből rohan a Bíróhoz segítségért.
BÍRÓ – Hunyadkürti István A halk szavú bölcs aggastyán, a helység elöljárója, akit a legnagyobb tisztelet övez, mintha ő lenne mindenki keresztapja.
CSEPÜ PALKÓ – Ember Márk A „tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója” egy vagány cowboy, akiért odáig vannak a helyi lányok, és Fejenagy nagy tisztelője.
MÁRTA – Gubás Gabi A kántor amazontermészetű felesége, olyan félelmetes nő, akitől mindenki retteg, és akivel szemben senki nem áll meg, ha vétkezik.

Alkotók: Producer: Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, Rendező: Dombrovszky Linda, Dramaturg: Somogyi György, Operatőr: Hartung Dávid, Vágó: Pap Levente, Zeneszerző: Bolcsó Bálint, Dalszerző: Ferenczi György